Кметът на "Лозенец" иска от ДНСК да събори "Златен век"

Константин Павлов настоя Фандъкова да промени устройствения план на квартала за височината на сградите

Кметът на "Лозенец" иска от ДНСК да събори "Златен век"

Кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов е поискал от шефа на Дирекцията национален строителен контрол (ДНС) Иван Несторов да издаде заповед за събаряне на строящата се сграда на небостъргача "Златен век" в централния квартал на София с аргумента, че той е незаконен, тъй като презаверката на строителното разрешително е изтекла. Отделно новият кмет, който е от "Демократична България", иска от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова да промени подробния устройствен план на "Лозенец" така, че той да отговаря на общия устройствен план на София, според който в тази част на квартала височината на сградите не трябва да надхвърля 20 метра, а "Златен век" се предвижда да има 34 етажа.

Според изпратеното от Павлов до Несторов становище разрешението за строеж на “Златен век” вече е загубило правното си действие. Кметът на "Лозенец" посочва, че издаденото през януари 2007 г. разрешение за строеж на фирмата "Артекс" с валидност от три години, след започването на строежа през октомври същата година, дава пет години срок за завършването на проекта. Презаверка на разрешителното на 19 ноември 2012 г дава нов петгодишен срок за завършване на строежа, който изтича след влизането в сила в началото на 2017 г. на измененията в Закона за устройството на територията. Според Павлов при извършените преди това законови поправки е имало различни опции за презаверяване на разрешителното на "Артекс", но при корекциите през 2017 г. не е била приета изрична преходна разпоредба за автоматичното удължаване на разрешителните за десет години, за което претендира инвеститорът.

Според Павлов така строителното разрешително на "Артекс" е загубило правната си стойност, което превръща "Златен век" в незаконен обект. Той също така смята, че воденият съдебен спор по заповедта на Несторов от април 2019 г. за спиране на строежа https://www.mediapool.bg/stroitelniyat-kontrol-ofitsialno-sprya-zlaten-vek-news292234.html заради отклонения в инвестиционния проект не е пречка за заповед за събарянето на сградата. Аргументът му е , че спорът пред Административен съд-София е за допуснати нередности по време на строителството, но не и законността на "Златен век“.

Мотивите на съда, че заповедта на Несторов за спиране на строежа, няма да са обвързани с евентуално негово произнасяне за събаряне на незавършената сграда.

"Презаверяването на разрешението за строеж и допълването му с преработен инвестиционен проект по време на строителство са два съвършено различни правни института. Несъвместимостта на двата института е особено очевидна при изясняване на обстоятелството, че допълването на разрешението за строеж с преработка и презаверката му не могат да съвпаднат по време. Допълването на разрешението за строеж изисква действащо разрешение, докато презаверката е възможна само след като то е загубило правно действие. С оглед на това, приемането, че допълването на разрешението за строеж е и негова презаверка е видимо несъстоятелно", пише в становището си до ДНСК Константин Павлов.

През август 2019 г. по нареждане на премиера Бойко Борисов ДНСК обжалва съдебното решение за отмяна на заповедта за спиране на многоетажния проект.

Срещу строежа имаше редица протести от местните, а инвеститорът в проекта "Артекс" се оказа в центъра на скандала "Апартаментгейт" заради продавани негови имоти на политици за ниски цени.

Според съда ДНСК е допуснала множество пропуски при издаването на заповедта за спиране на строежа на небостъргача в "Лозенец", а основанията, с които го е направила, не са достатъчни за замразяването на целия строеж.

От ДНСК все така не са се произнесли категорично по казуса със срока на разрешителното за строеж, въпреки че са единствената институция, компетентна да го направи.

Сега обаче вероятно ще трябва да стори това.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?