Кметът на "Лозенец" показа бързо и евтино почистване на малки улици

Кметът на "Лозенец" показа бързо и евтино почистване на малки улици
Фирмите на концесионера по чистотата на София не стигат до кварталните улици и е крайно наложително тази дейност да бъде прехвърлена в правомощията на кметовете на райони. Това заяви в понеделник кметът на район "Лозенец" Прошко Прошков (ДСБ), по чиято покана германски производител на почистваща техника направи показно чистене на паважа пред входа на Семинарията.

В рамките на 45 минути малки мултифункционалн машини изметоха и измиха паважа и бързо окастриха избуяли храсти.

Според Прошков, Столичната община заплаща огромни средства на концесионера "Новера", а срещу това получава почти нищо. На фона на сегашния бюджет за почистването на града от 64 милиона лева, кметът заяви, че срещу 700 хиляди лева бюджет за закупуване на техника и 2 милиона лева за конкретната дейност, може да се подсигури чистенето на района в следващите поне 2-3 години.

До този момент основният аргумент на ръководството на "Новера" срещу критиката за мръсните вътрешноквартални улици бе, че камионите не могат да влязат там заради паркиралите автомобили.

"Лозенец" може да стане много по-чист на цена, която е два пъти по-малка от стойността на един спортен автомобил, каквито си купуваше старият концесионер на почистването. Ако бъдат дадени права на пряко избраните кметове сами да организират чистенето в районите, тази дейност ще бъде подложена и на много по-пряк контрол от страна на гражданите, добави Прошков.

Той определи сегашната схема за разпределение на парите за боклука на София като непрозрачна и неефективна. Според него годишната сметка за чистене в размер на 64 милиона лева е твърде голяма.

Районният кмет каза, че почистването на неговия кварта може да става само с 3 машини като демонстрираните пред Семинарията.

"Всеки, който смята, че районните кметове не могат да извършват тази дейност, бърка много сериозно. Ние сме пряко избрани от гражданите и сме под техния пряк контрол. Всички аргументи срещу промяна на системата падат, когато се чуе мнението на хората за настоящото положение", каза Прошков.

Общинският съветник от ДСБ Ивайло Йонков възнамерява да внесе доклада за стартиране на пилотна програма, която да провери дали местните кметове да организират сами дейностите по почистването. "Нашите пари трябва да се харчат на не повече от 2 преки от нас. В момента София не е чиста. Концесионерът си купува коли за по 2 милиона лева, а чистенето в един район може да бъде организирано с два пъти по-малко пари от това", добави Йонков.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?