Кметът на "Младост" иска вето за новите правила за строителство в София

Десислава Иванчева

Кметът на софийския район "Младост" Десислава Иванчева поиска от президента Румен Радев да наложи вето на текстове от Закона за устройство и застрояване на Столичната община, който беше приет от парламента миналата седмица.

Аргументът на кмета Десислава Иванчева е, че с един от текстовете се "премахва забраната за промяна на статута на зелени площи" и "се създава възможност много лесно, единствено с частичен подробен устройствен план" те да се предвидят за застрояване.

Това може да се направи от всеки собственик на имот, предвиден за "озеленена площ за широко обществено ползване", бил той частна или публична собственост, смята Иванчева. Според нея дори и зелени площи, които на практика са "реализирани", могат да загубят статута си и да бъдат застроени, тъй като няма документи за това, че действително са зелени или защото са реализирани преди десетилетия.

"Практиката по реституционни процедури, например, познава много случаи, когато съществуващи градски градини, малки паркове и междублокови пространства се приемат за "нереализирани" въпреки наличието на паркова инфраструктура, алеи, пейки, детски площадки, беседки и други", пише в писмото на кмета до президента.

Според районния кмет добавеният от депутатите текст в закона, който предвижда промяна в отреждането на зелените площи за привеждането им в съответствие с предвижданията на действащия общ устройствен план, няма да защити тези имоти. Причината е, че с подробни устройствени планове в отредените като зелени според общия план територии могат да се обособяват имоти с друго предназначение и така да бъде допустимо застрояване. Според Иванчева този текст в закона ще позволи застрояването и на малкото останали градинки в кварталите на София.

Промените в Закона за устройството и застрояването на София бяха приети по искане на Столичната община и разработени от експерти на местната администрация. За възможността за застрояване на голяма част от зелените площи в кварталите предупредиха при приемането на текстовете и председателят на партия "Нормална държава" Георги Кадиев и общинският съветник на формацията Войслав Тодоров. Десислава Иванчева бе подкрепена в изборите за районен кмет от партията на Кадиев, но той оттегли подкрепата си за нея месеци след избирането ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България