Кметът на Москва ще се определя с пряк избор

Кметът на Москва ще се определя с пряк избор

Кметът на руската столица ще се избира вече с преки избори, реши в сряда Московската градска дума с поправки в местния избирателен кодекс, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Градоначалникът ще бъде избиран с пряко и тайно гласуване от жителите на Москва за не повече от два поредни мандата.

Ако нито един кандидат не събере над половината гласове, след две седмици ще има втори тур за избор между двамата, получили най-голяма подкрепа.

Кандидатите ще бъдат излъчвани от политически партии или от техни местни клонове. Предвиден е и т. нар. общински филтър - задължително трябва да ги подкрепят минимум 6 на сто от местните общинари.

Разрешено е също участието на независими кандидати, ако съберат в своя подкрепа поне 1 процент от московските избиратели.

Новият московски закон намалява от 300 милиона на 200 милиона рубли максималния размер на избирателния фонд на кандидатите за московски кмет, като предвижда увеличение с 10 на сто за достигналите втори тур.

Всеки кандидат може да назначи най-много 100 доверени лица. Поправките увеличават освен това броя на депутатите в московския градски парламент от 35 на 45 души.

Споделяне

Още от Свят