Кметът на Москва ще търси "лична отговорност" за грешките на синоптиците

Кметът на Москва Юрий Лужков разкритикува синоптиците за крайно неточната прогноза за количествата на вчерашните снеговалежи, съобщи агенция РИА Новости във вторник, позовавайки се на прессекретаря на кмета Сергей Цоя.

Лужков предложил в подобни случаи да се търси лична отговорност на ръководството на метеорологичната служба, без да уточни каква отговорност има предвид.

Цоя посочил, че синоптиците прогнозирали за Москва в понеделник снежна покривка от около 1-2 сантиметра, а в действителност дебелината ѝ била 12-15 см. Подобни грешки излизат доста скъпо на града и причиняват неудобства на московчани, тъй като налагат едновременното използване на 6000 снегопочистващи машини. Ако имаха достоверна информация за времето, снегът щеше да се почиства постепенно и нямаше да се създават проблеми за движението в града. Такива грешки са недопустими в бъдеще и не бива да стават системни, заяви прессекретарят.

Заради падналия сняг по московските пътища се образуваха задръствания с дължина близо 900 км, а вечерта столицата се оказа на практика парализирана въпреки работата на общинските служби по почистването на пътните артерии. Регистриран бе и рекорден брой пътно-транспортни произшествия - 2696.

В началото на септември Лужков обяви, че столицата възнамерява да започне да предотвратява снеговалежите, като разпръсва облаците. Според московския кмет тази мярка ще спести на общината милиони долари, харчени сега за почистване на улиците от снега.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?