Кметът на най-бедната община у нас със заплата от 3400 лв.

Над половината от жителите на Ружици живеят под прага на бедността – с 351 лв.

Кметът на най-бедната община у нас със заплата от 3400 лв.

Кметската заплата в най-бедната община у нас - Ружинци, област Видин, е 3414 лв. Там живеят малко над 3000 жители, което е под минималното изискване от 6000 души по закон, за да има община, съобщи бТВ.


По данни на Националния статистически институт общината е една от трите в България, в която над 50% от хората живеят под прага на бедността, който в момента е 351 лв.

Освен това от 265 общини у нас, близо 50 не попадат в изискванията за община.

Възнаграждението на кмета Александър Александров (ГЕРБ) е гласувано след преизбирането му за втори мандат. Преди актуализацията той е получавал 2551 лв.

Община Ружинци има 11 общински съветници.

Кметът Александър Александров обясни, че заема ръководна позиция, която предразполага за висока заплата. Освен това тези пари не отиват за неговия джоб и често дава от средствата за благотворителност, допълва той.

Местните разказват, че кметът работи за селото, но като се вземат предвид ниските доходи, жителите на Ружинци смятат, че кметското възнаграждение е несправедливо високо.

Кметът на Ружинци каза, че общината дава безплатен обяд за 700 души. По време на първия му мандат са асфалтирани 30 км улици, направен е и ремонт на детска градина в съседно село.

Председателят на Общинския съвет в Ружинци получава 1800 лв. Той също ще отделя част от заплатата си за дарения. Това ще правят и шефовете на комисии в Общинския съвет, казва кметът.

Бившият столичен кмет Александър Каракачанов заяви пред бТВ, че настоящият закон е превърнал общините в яма за вадене на пари, от която се възползват мнозина.

По думите му малките общини са се превърнали в социална дейност, която да поддържа живота на хората. Причина за това е, че няма държавна политика, която да развива производството в тях, смята Александър Каракачанов.

"Ще се стигне до момента, в който кметовете ще си сложат министерски заплати, но като няма работна ръка, ще се наложи съкращаването на половината община. Така формално средната заплата ще се вдигне, а общинските съветници ще получат 70% от кметското възнаграждение", коментира бившият кмет.

Кметът на община Антон - Андрей Симов обясни, че работата и резултатът от всички действия за една община трябва да са определящи за кметската заплата. По думите му големината на една община не определя броя на администрацията, а броя на ангажиментите, поети към нея. Според него всяка община е индивидуална и различна.

"За да си успешен кмет, трябва да имаш подготвен екип", каза Андрей Симов.

Споделяне

Още от България