Кметът на Несебър изненадващо излезе от ареста

Прокуратурата се отказа да протестира решението

Николай Димитров

Кметът на Несебър Николай Димитров е бил освободен от ареста. Това е станало възможно, тъй като прокуратурата не е протестирала наложената от Специализирания наказателен съд парична гаранция от 50 хиляди лева, съобщи БНР.

Димитров е напуснал ареста малко след полунощ на 27 декември. Седмица по-рано Апелативният спецсъд отказа да го пусне на свобода с мотива, че има опасност да извърши друго престъпление.

Димитров бешe арестуван дни преди местния вот. Заедно с още няколко души - също участници в изборите, той беше обвинен за участие в организирана престъпна група за купуване на гласове. Заради постоянното си задържане положи клетва като кмет на Несебър - под конвой и с белезници.

Седмица преди коледните празници Николай Димитров беше освободен под парична гаранция от Специализирания наказателен съд. Прокуратурата протестира решението и представи нови томове с доказателства, че е ръководител на организирана престъпна група за купуване на гласове. Въз основа на тях второинстанционният апелативен съд отмени гаранцията му от 40 000 лева и на 20 декември обяви, че той трябва да остане в ареста, както и че решението е окончателно.

Молба на защитата на Димитров за по-лека мярка за неотклонение - три дни по-късно, води до съдебния обрат. Друг състав на Спецнаказателния съд отново му налага парична гаранция, но в размер на 50 000 лева, а прокуратурата изненадващо се съгласява, че тя е адекватна и обявява, че няма да протестира решението. Така в ранните часове на миналата събота Николай Димитров е пуснат на свобода.

Какво е променило позицията на спецобвинението, че извън ареста той може да извърши друго престъпление, в рамките само на три дни - два от които почивни, все още не е ясно, отбелязва националното радио.

Споделяне

Още по темата

Още от България