Как ураганът Санди се намеси в предизборната борба

Кметът на Ню Йорк, бивш републиканец, призова да се гласува за Обама*

Майкъл Блумбърг

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, подкрепящ републиканската партия, в четвъртък неочаквано призова да се гласува за сегашния президент на САЩ - демократа Барак Обама.

Действията на Обама по време на урагана Санди, оказал се катастрофален за Ню Йорк, накарали Блумбърг да промени своята позиция. Блумбърг заяви още, че републиканците не отделят достатъчно внимание на проблемите с глобалното затопляне.

През 2001 година Блумбърг бе избран с подкрепата на Републиканската партия, в която е членувал до 2007 година. Сега обаче той се счита за "независим“ политик , защото не подкрепя публично нито една партия. Още в началото на предишната надпревара, когато за поста на президента се съревноваваха Барак Обама и Джон Маккейн, той не е проявил никакви политически предпочитания.

Основната причина, заради която Блумбърг е решил да подкрепи Обама и неговата демократическа администрация, е ураганът Санди, който връхлетя върху източното крайбрежие на САЩ и върна в американската предизборна кампания въпроса за глобалното затопляне и промените в климата.

"Белият дом трябва да поема ръководеща роля и за последните четири години президентът Барак Обама взе сериозни мерки, за да се намали потреблението на продуктите за горене и отчасти повиши стандартите за ефективността на потреблението на гориво за колите и камионите“, написа в изявление Блумбърг, публикувано в четвъртък в собствената му едноименна агенция.

Според Блумбърг администрацията на Барак Обама е помогнала за закриването на най-вредните за природната среда електроцентрали, които работят на въглища, предприемайки по-сурови мерки по проблема с изхвърлянето на живак. Отначало съперникът на Обама, републиканецът Мит Ромни, губернатор на щата Масачузетс, също се бореше с климатичните промени, като установи квоти за емисии, но след това се отказа от решенията си, отбеляза Блумбърг.

"Това е прекалено важен проблем. Ние се нуждаем от решително ръководство на държавно равнище, за да се движи нацията напред”, каза кметът на Ню Йорк, повтаряйки един от основните доводи на Обама срещу опонента му Ромни, че прекалено често си менял позицията по важни въпроси.

"Преди той имаше твърди позиции, свързани с имиграцията, незаконното притежание на оръжие, абортите и медицината. Но Ромни прие обратен курс по всички тези въпроси и сега даже е против програмата за здравеопазване, която лично одобри в Масачузетс”, написа още Блумбърг.

Кметът на Ню Йорк и в същото време най-богат американски политик (състоянието му се оценява на 22 млрд долара), ни най-малко не скрива и критичното си отношение към администрацията на демократите.

Блумбърг смята, че след като Обама е влязъл в Белия дом, "вместо да обединява страната около общите идеи, както би трябвало да бъде, се захвана с атаки към противниците и постави на дневен ред популизма, способстващ за разпри". Според Блумбърг Обама е отделил недостатъчно време и усилия за развитието и поддържането на "центристката коалиция”, в резултат на което важни програми така и не са били реализирани. Но след размисъл в последните няколко дни обаче кметът на най-големия град в САЩ все пак решил да подкрепи Обама.

Изявлението на Блумбърг е само една от последиците от урагана Санди върху американската президентска надпревара. След като "Франкенщорм”, както го нарекоха американските медии, връхлетя източното крайбрежие на САЩ, Обама и Ромни прекратиха предизборните си кампании.

В резултат на това кандидатът на републиканците, чиито шансове за победа се оценяват едва на 20-25% от гласовете, беше принуден първи да възобнови агитационните си действия. В същото време Обама продължи да изпълнява президентските си функции като посети пострадалите от урагана райони, принуждавайки по този начин губернатора на Ню Джърси Крис Кристи (републиканец) да благодари на федералното правителство за оказаната помощ.

В полза на Обама беше и това, че съперникът му, борещ се за съкращаване на разходите във федералния бюджет, неведнъж бе казвал, че е готов да намали финансирането на Федералната агенция по извънредните ситуации (FEMA).

Затова либералните медии с пълна сила раздуват скандала, като посочват, че след урагана Санди Ромни цели 14 пъти е отбегнал зададените му въпроси за бъдещето на тази федерална агенция.

*Заглавието е на Mediapool

Превод Марина Бояджиева

Споделяне

Още по темата

Още от Свят