Кметът на Ню Йорк стана безпартиен, очаква се да играе за президент

Кметът на Ню Йорк стана безпартиен, очаква се да играе за президент

Спекулациите, че кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг се интересува от президентската надпревара, се появиха миналото лято, когато той бе питан за идеята да напусне Републиканската партия и да стане независим. Тогава милионерът изтъкна, че републиканците са му дали възможност да спечели изборите през 2001 г., когато той напусна Демократическата партия и избегна навалицата от кандидати за първичните избори, припомня СиЕнЕн.

“Няма никакви причини да сменям партията си в този момент”, каза тогава Блумбърг.

Очевидно този момент вече е дошъл.

След като шест години беше републиканец, 65 –годишният Блумбърг обяви във вторник, че напуска тази партия и става независим – ход, който мнозина възприемат като стъпка към участие в надпреварата за Белия дом през 2008 г.

Тези предположения се засилват от факта, че Блумбърг все по-често прави визити извън щата, все по-често се фокусира върху националните проблеми и критикува партийните политики. След изтичането на втория му мандат през 2009 г. той няма право да се кандидатира трети път за кмет.

Блумбърг обясни преминаването си към независим статут с чудесата, които е свършил в Ню Йорк непартийният подход. В речите си напоследък той критикуваше партийните боричкания и твърдеше, че те блокират вземането на решения и излагат на риск бъдещето на Америка.

Състоянието на Блумбърг, който е основател на “Bloomberg LP financial news service”, се оценява на 5 милиарда долара. Той изхарчи 155 млн. долара за двете си кандидат-кметски кампании, от които 85 млн. за спечелването на втори мандат през 2005 г.

Макар да има достатъчно средства сам да финансира евентуална кампания за Белия дом, наблюдателите смятат, че ако излезе в борбата като независим, шансовете му са малки. Американците никога не са избирали за Белия дом независим кандидат.

Евентуалното включване на Блумбърг в президентските избори догодина  би внесло допълнително разбъркване в надпреварата, но към момента няма единно мнение как кандидатурата му би повлияла крайния резултат.

Според някои анализи умерените позиции на Блумбърг ще предизвикат отлив от кандидата на Демократическата партия. Други смятат, че той може да провали кандидата на републиканците.

През 1992 г., когато тексаският бизнесмен Рос Перо се кандидатира като независим, той получи 19%, а демократът Бил Клинтън спечели президентския пост срещу Джордж Буш-баща. Независимият Ралф Недър прецака демократите през 2000 г., като взе гласове от Ал Гор, Джордж Буш-младши успя да спечели оспорвана победа.

През петте години като кмет Блумбърг често е имал несъгласия с партията си и с Буш. Той подкрепя хомосексуални бракове, правото на аборт, контрола върху притежаването на оръжие и изследванията на стволови клетки. Той освен това повиши данъците върху собствеността, за да помогне за разрешаването на финансовата криза в Ню Йорк след терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Никога обаче Блумбърг не е имал желание за цялостно скъсване с Републиканската партия, като през 2004 г. се включи в набирането на средства за кампанията на Буш и на други републикански кандидати.

Само преди година той каза на група републиканци от Манхатън по повод кандидатирането си за втори кметски мандат: “Не мога да съм по-горд, кандидатирайки се като републиканец и бидейки републиканец”.

Запитан за възможността да се кандидатира като независим на президентските избори през 2008 г., в понеделник Блумбърг разкритикува остро администрацията на Буш, както и Конгреса.

“Аз мисля, че страната е в беда”, каза Блумбърг, като посочи войната в Ирак и глобалните проблеми на САЩ. Репутацията ни пострада много лошо през последните пет години, каза той.

Споделяне

Още от Свят