Кметът на Пазарджик: Върбакова не е нарушила договора на слънчевия парк

Върбакова нямала вина за провала на соларните планове

Договорът със соларния парк на фамилията Върбакови край пазарджишкото село Априлци не е нарушен и на този етап няма основание да се търсят неустойки за 1 милион евро, каза кметът на Пазарджик Тодор Попов в отговор на обвиненията за безстопанственост, които отправи Антикорупционният фонд. Наскоро неправителствената организация внесе сигнал в прокуратурата, че фирмата не е изпълнила ангажиментите си, а общината умишлено е ощетена, като не е защитила правата си.

Договорът с фирмата на Върбакови за изграждането на соларен парк с мощност 50 мегавата е анонсиран при форсмажорни обстоятелства, тъй като малко преди да започне изграждането на соларния парк, държавата е наложила мораториум върху присъединяването на всички ВЕИ централи над 30 мегавата, обясни Попов пред БНР в сряда. По думите му след промени в Закона за енергетиката се наложило да се направят корекции в движение.

"Ние все едно да разрешим на някой да си построи тераса, да му дадем всички неща, той да си е платил всичко и така нататък, в един момент държавата да каже – ами за един период от време спираме да узаконяваме тераси. Така, че договорът с анекса, който сме подписали, беше до края на 2020 година. Ако тогава няма промяна в регулациите, тогава вече ще преценим как да постъпим", каза кметът на Пазарджик.

Попов заяви още, че ще търси съдебна отговорност от всеки, който разпространява фалшиви новини.

В края на ноември Антикорупционният фонд внесе сигнал в прокуратурата , че общината в Пазарджик не полага достатъчно грижи за стопанисването на своето имущество, тъй като не е потърсило неустойка за 1 млн. лв. от фирма на определената за купувач на бизнеса на чешката ЧЕЗ у нас Гинка Върбакова, заради това че не е спазила договор за строеж на соларен парк от 50 MВ край селата Априлци, Елешица и Сбор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес