Кметът на Перник обяви фалита на града

Запорирани са близо 6.3 милиона лева по сметките на общината

Спрелият часовник в центъра на Перник, снимка БГНЕС

”Факт е - община Перник фалира”, обяви в събота кметът на града Иван Иванов, цитиран от агенция ”Фокус”. Той обясни, че запорираните пари на общината са в размер на 6 279 900 лв и няма как да се плащат задълженията.

”Положението в Перник е изключително тежко, да не кажа и катастрофално”, каза кметът, който бе избран да изпълнява длъжността на 17 ноември от общинския съвет. Преди това той бе член на групата на ГЕРБ в общинския съвет. "Моля държавата в лицето на министър-председателят Бойко Борисов и министърът на финансите да ни помогнат", призова Иванов.

Той обясни, че има огромна опасност общината да не може да плаща заплати на своите служители, защото ”някой друг ги е похарчил”. Той обвинява за това бившия кмет Росица Янакиева. Тя изкара почти два мандата като кмет на Перник, но напусна поста, защото беше избрана за депутат с листите на АБВ. В момента е заместник-председател на Народното събрание.

Просрочените задължения на общината са на стойност над 16 млн. лв. Кметът обясни, че собствените приходи на Перник са за около 600 000 лева на месец. ”Това прави невъзможно общината да функционира и да може да се справи с предизвикателствата", каза той.

От понеделник в община Перник тече проверка от Агенция за държавната финансова инспекция и Сметната палата.

Кметът обясни, че е в постоянен контакт с министъра на финансите Владислав Горанов, но засега няма решение на финансовата криза. Иванов каза, че постоянно сключва споразумения за просрочване на задълженията на общината, но те продължават да се трупат.

”Когато се натрупат сумите, става невъзможно да се платят. Как да функционира общината? Приходите на общината са занижени. До момента приходната част по бюджета е изпълнена на 59 процента. Като не са събрани приходите, как могат да се правят разходи?”, попита кметът.

Споделяне

Още от България