Кметът на Перущица арестуван заради корупционни схеми

Ради Минчев

Кметът на община Перущица Ради Минчев от ДСБ и още пет души са арестувани, съобщиха от прокуратурата във вторник. Шестимата са задържани за 24 часа, от обвинението обещават да дадат повече информация по случая в сряда

Образувано е досъдебно производство за корупционно престъпление и се извършват огледи, претърсвания и изземвания в сградата на общината в Перущица, както и на още три адреса в града. Във връзка с разследването се проверяват адреси и на територията на Бургас, Плевен и София.

В операцията, която се провежда под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, участват служители на ДАНС от София, Пловдив, Плевен и Бургас, както и полицаи от областните дирекции на МВР в същите градове.

Разследването се води от отдел "Икономическа полиция" към Областната дирекция на МВР-Пловдив. Извършени са претърсвания и изземвания на общо 16 адреса. Процесуално-следствените действия продължават, допълват от прокуратурата.

Преди около година Районната прокуратура в Пловдив започна разследване срещу кмета на Перущица Ради Минчев за длъжностно присвояване след получен сигнал от общинския съветник Георги Злачев. Икономическа полиция тогава започна проверка на случая, а Минчев се закани да съди Злачев за клевета.

Тогавашният сигнал бе за нередности по проектите за изграждане на Мултифункционалната спортна зала в града, ремонта на Историческия музей, създаването на Информационен туристически център и за поставянето на соларно улично осветление.

В сигнала ставаше дума и за сделка с 10 тона желязо за над 5000 лв, свалени от сградата на Историческия музей, които според Злачев са подарени на частна строителна фирма.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?