Кметът на Перущица арестуван заради корупционни схеми

Ради Минчев

Кметът на община Перущица Ради Минчев от ДСБ и още пет души са арестувани, съобщиха от прокуратурата във вторник. Шестимата са задържани за 24 часа, от обвинението обещават да дадат повече информация по случая в сряда

Образувано е досъдебно производство за корупционно престъпление и се извършват огледи, претърсвания и изземвания в сградата на общината в Перущица, както и на още три адреса в града. Във връзка с разследването се проверяват адреси и на територията на Бургас, Плевен и София.

В операцията, която се провежда под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, участват служители на ДАНС от София, Пловдив, Плевен и Бургас, както и полицаи от областните дирекции на МВР в същите градове.

Разследването се води от отдел "Икономическа полиция" към Областната дирекция на МВР-Пловдив. Извършени са претърсвания и изземвания на общо 16 адреса. Процесуално-следствените действия продължават, допълват от прокуратурата.

Преди около година Районната прокуратура в Пловдив започна разследване срещу кмета на Перущица Ради Минчев за длъжностно присвояване след получен сигнал от общинския съветник Георги Злачев. Икономическа полиция тогава започна проверка на случая, а Минчев се закани да съди Злачев за клевета.

Тогавашният сигнал бе за нередности по проектите за изграждане на Мултифункционалната спортна зала в града, ремонта на Историческия музей, създаването на Информационен туристически център и за поставянето на соларно улично осветление.

В сигнала ставаше дума и за сделка с 10 тона желязо за над 5000 лв, свалени от сградата на Историческия музей, които според Злачев са подарени на частна строителна фирма.

Споделяне
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?