Кметът на Плевен: От 20 години държавата дава пари само на тези, които слушкат

Дискусия как се харчат парите ни в Министерството на финансите

Кметът на Плевен Георг Спартански

Харченето на пари в държавата става с постановления на правителството. За целта се залагат по-малко приходи в бюджета и излишъкът се преразпределя от правителството за тези, които слушат. Това стана ясно по време на дискусията на Обществения съвет към Министерството на финансите за това как се харчат държавните пари.

Финансовият министър Асен Василев посочи, че от 11 млрд. лв. близо половината от тях - 5 милиарда лева са отишли за държавната фирма "Автомагистрали".

По-голямата част от средствата са разпределени без обществени поръчки или такива, в които е участвал един кандидат. По-голямата част от средствата са отишли в няколко големи фирми, каза Асен Василев.

Той посочи, че общият разход за общините е по-малък от този за "Автомагистрали" и съпоставим с този за проекта "Турски поток".

Положението в общините е подобно. Изключение прави община Стара Загора, където почти няма обществена поръчка с участието само на 1 изпълнител.

Представените данни показват, че парите в общините са харчени основно за управление на отпадъци и за пътища.

"Порочната практика да се управлява държавата с правителствени постановление (ПМС) не е от вчера. Характерно е за последните 20 години, независимо кой е на власт. Това се прави за да бъдат държани кметове и общини в подчинение. Ако слушаш ще папкаш, ако не слушаш – няма", каза кметът на Плевен Георг Спартански. Той посочи, че това е сбъркана философия на управлението.

Спартански даде пример с община Плевен, която разполага с капиталови разходи от по 1 лв. на месец на жител или с 10 – 12 лв. годишно. Няма как с тези пари да се оправят тротоарите и улиците, каза той. Посочи, че като започнат да ремонтират някоя улица в града, хората го питали кой живее на нея.  Всъщност ние годишно може да си позволим да ремонтираме 5 – 6 улици, които не се избират по това кой живее на тях, каза кметът на Плевен.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?