Кметът на Пловдив e обвиняем за Зоокът на стойност 1 млн. лева

Иван Тотев е с мярка за неотклонение гаранция от 20 000 лева

 Иван Тотев, сн: БГНЕС

Срещу кмета на Пловдив Иван Тотев е повдигнато обвинение за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 милион лева, съобщи прокуратурата във вторник.

Според обвинението в периода 30 април – 17 ноември 2014 г., като длъжностно лице и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения във връзка с изграждане на "Зоокът" в Пловдив.

Процедурата е направена чрез пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки, твърди прокуратурата.

Според обвинението процедурата е проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ и без стойностна сметка. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на зоокъта с изпълнителя "Запрянови 03" ООД.

От прокуратурата смятат, че кметът е сторил това с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 милион лева, ощетявайки община Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 20 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?