Кметът на район "Северен" в Пловдив е арестуван след оплакване до премиера

Случаят бил сходен с този на Иванчева, но не с толкова "балъшки грешки", обясни зам.-главен прокурор

Снимка: бТВ

Кметът на район на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев е бил арестуван след оплакване до премиера Бойко Борисов.

"Имаше лошия късмет да попадне на хора, които имаха смелостта бързо да се свържат с мен", обясни министър-председателят. Той намекна, че Ралев вероятно е искал подкуп. "Като сочи тавана нагоре, сиреч парите, видяхте какво му се случи", обясни Борисов.

Ралев бе арестуван в четвъртък следобед. Той беше задържан в близост до Университета по хранителни технологии града. В операцията участваха прокурори, полицаи и служители КПКОНПИ. Според агенция "Фокус" Ралев е задържан, докато тренирал във фитнес.

След ареста му кметът бе откаран с белезници в районната община, където няколко часа е имаше претърсване и изземване на документи. След това Ралев бе качен в полицейски микробус. На въпрос защо е арестуван, той отговори, че няма представа. Малко по-късно в кметството се появи и адвокатът му Сузана Алекова. Тя също каза, че не знае защо кметът е задържан.

От прокуратурата твърдят, че става дума за случай, сходен с този на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, която бе осъдена на 20 години за подкуп. Засега разследващите не дават повече подробности.

"Задържани са кметът и други лица, случаят е сходен с този в "Младост", заяви пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев. Според него не ставало въпрос за взимане на пари, а нещата били "по-качествено отработени" и с не толкова "балъшки грешки"

"Ако правя паралел със случая "Младост", прокуратурата беше максимално открита. В случая "Младост" се наложи да бъде 100% открити и да представим на обществото всичко, с което разполагаме. По една или друга причина, цялото дело е в медиите. Оказа се, че хората, които професионално ги интересува това нещо, са го прочели, направили са си анализ как да не допускат грешки и са взели мерки да затруднят прокуратурата максимално. Засега не им се получава", заяви Гешев.

В последните месеци в район "Северен" има напрежение заради заплахата от застрояване на една от зелените площи в квартал "Кършияка". Става въпрос за 16 дка зелена площ зад хотел "Санкт Петербург, в близост до центъра на града. Преди изборите премиерът Бойко Борисов отиде лично да успокоява протестиращите срещу застрояването граждани.

На срещата беше и районният кмет Ралев. Според местни медии, след изявлението си пред хората, Борисов го избутал напред с думите "Кмете, айде сега остави да ти ударят по един шамар, да им мине!".

Преди месеци Ралев открито заяви, че би се кандидатирал за кмет на Пловдив на предстоящите местни избори, ако социологическите проучвания покажат, че има най-голяма подкрепа и ако Борисов реши. Тогава настоящият кмет Иван Тотев даде интервю, в което казва, че "два мандата кмет на Пловдив са достатъчни". В местните медии се завъртяха имената на евентуални кандидати за кмет на Пловдив от ГЕРБ. Най-тиражирано е името на настоящия областен управител Здравко Димитров.

Срещу Тотев също има повдигнато обвинение за злоупотреби при обществената поръчка за ремонт на зоопарка в града.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?