Иван Тотев: Това е най-моралната постъпка

Кметът на район ”Южен” в Пловдив подава оставка, след като блъсна две деца

Кацарова твърди, че не е избягала от мястото на инцидента, но се разминава с полицейския бюлетин

Сн. Радио Пловдив

Кметът на район ”Южен” в Пловдив Павлинка Кацарова от ГЕРБ подава оставка след пътен инцидент, при който е блъснала две деца.  Произшествието е станало още в четвъртък на бул.”Македония” в Пловдив. Кацарова ще депозира оставката си в понеделник в деловодството на Общинския съвет. Тя обаче отрича обвиненията, че е избягала от мястото на инцидента.

В нейна защита се обяви и началникът на КАТ-Пловдив комисар Радослав Начев, който заяви пред Радио Пловдив,  че Кацарова наистина си е тръгнала след произшествето, но не е избягала, а спряла и разговаряла с децата. Това съвпада с версията на Кацарова, но в официалния бюлетин на МВР-Пловдив от петък се посочва, че Кацарова се е качила на тротоара с несъобразена скорост и е ударила децата, след което е напуснала местопроизшествието, оставяйки колата на тротоара.

От бюлетина на МВР-Пловдив

Две деца бяха блъснати вчера от автомобил на тротоар в Пловдив. Инцидентът е станал около 18 часа на бул.”Македония”. По първоначални данни лек автомобил ”Рено Меган”, управляван от 51-годишната П.К., при движение с несъобразена скорост на излизане от паркинг се качил на тротоара, където ударил в гръб две движещи се 12-годишни момичета.

След случилото се шофьорката напуснала местопроизшествието, оставяйки колата на тротоара. Едно от децата е било прегледано в пловдивска болница, след което е било изписано с леки контузии. На П.К. е съставен акт по Закона за движение по пътищата.

Кметът на Пловдив Иван Тотев от ГЕРБ заяви, че решението на Павлинка Кацарова е ”най-правилното с оглед създалата се ситуация и общественото напрежение”. Той определи постъпката ѝ като ”най-моралната”.  ”Актът, който извърши госпожа Кацарова с подаването на оставка, може да бъде посрещнат с адмирации”, посочи Тотев. Той самият се е срещнал с родителите на пострадалите деца. С тях е разговарял и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

 Според Тотев – това, което е огорчило най-много родителите, е ”липсата на комуникация, на телефонно обаждане, което до голяма степен би дало друг ход на събитията”.

В съобщение до медиите Павлинка Кацарова обяви, че подава оставка във връзка с тиражираните публикации за това, че е блъснала две деца и е избягала и с оглед на създалото се напрежение. ”С цел да не се предизвикват спекулации и това да не се отрази негативно върху авторитета на ГЕРБ и на Община Пловдив, подавам оставка, която ще депозирам в понеделник в деловодството на Общински съвет. Сигурна съм, че с решението по обжалването на акта, което ще предприема, ще докажа своята правота”, заявява тя.

Нейната версия е, че е излязла от кметството на район ”Южен“, за да отиде на насрочена среща с граждани.  ”На излизане от паркинга пред администрацията на район ”Южен“ пътят ми бе засечен от автобус от градския транспорт. За да избегна произшествие, натиснах спирачките, при което колата ми занесе и се качи на тротоара. На намиращата се в съседство спирка на градския транспорт имаше чакащи граждани, сред които и две момичета на около 12 години. След като слязох от автомобила веднага попитаха двете деца дали са се изплашили и дали им има нещо. Отговориха ми, че са добре и тогава извиках шофьора, за да ми помогне за колата. Той също говори с момичетата, които го увериха и него, че са добре и нищо им няма. Докато го чаках да дойде, минаха поне 15-тина минути. След като разговарях с децата и се убедих, че им няма нищо, шофьорът ме откара със служебния автомобил на насрочената среща с гражданите”, твърди Кацарова.

”Останах много изненадана, когато два часа по-късно – около 20.15 часа, ми се обадиха от Първо РПУ на МВР, тъй като родителите на двете момичета са подали оплакване. Подписах направения ми акт с особено мнение, тъй като не съм съгласна с констатациите в него. По тази причина ще обжалвам по законоустановения ред акта за административно нарушение”, посочва тя.

”Направих всичко възможно, за да избегна удара и да не ударя никого от гражданите. Категорично заявявам, че на децата им нямаше нищо. Като отговорен човек не бих си позволила да си тръгна, ако имаше и най-малко съмнение за това”, допълва Кацарова.

Споделяне

Още от България