Кметът на Ракитово глобен с 84 хил. лв. заради незаконна обществена поръчка

Комисията за защита на конкуренцията глоби с близо 84 хил. лева кмета на Община Ракитово Емилия Еленкова заради нарушения при възлагането на обществена поръчка, финансирана от еврофондовете, съобщиха от антимонополния орган.

През май т.г. Еленкова сключва договор с пловдивската фирма "Проинвест строй" ЕООД за близо 700 хил. лева без ДДС за рехабилитация на зелени площи и изграждане на детски площадки в трите селища на общината Ракитово, Костандово и Дорково. Поръчката се финансира от Програмата за развитие на селските райони.

Фирмата е избрана след търг за обществена поръчка, на който се явяват 7 участника. Класираната на първо място "Проинвест строй" не притежава изисквания от възложителя оборот от строителство за последните три години – за всяка година минимум 2 000 000 лв, установили от КЗК.

Освен това възложителят е сключил договор с "Проинвест строй” ЕООД преди изтичане на законовия 14-дневен срок от уведомяването на заинтересованите кандидати за избора на изпълнител.

КЗК връща процедурата на обществената поръчка на етап разглеждане и класиране на кандидатите, уточняват от комисията.

В същото време договорът с "Проинвест строй" не може да бъде развален само на базата на решението на КЗК - нужно е постановление на съда. Това означава, че общината ще плати глобата с пари на данъкоплатците и ще продължи да изпълнява незаконосъобразния договор.

Споделяне

Още от Бизнес