Кметът на Рим оттегли оставката си, която подаде преди три седмици

Кметът на Рим Игнацио Марино сн.БГНЕС

Кметът на Рим Игнацио Марино, който беше обвинен в корупция, е оттеглил оставката си, която бе връчил преди три седмици под натиск от премиера Матео Ренци, съобщи "Ройтерс".

Игнацио Марино продължава да няма подкрепата на премиера и решението му да се бори за кметския стол може потенциално да навреди на министър-председателя.

Марино обяви, че подава оставка на 8 октомври и четири дни по-късно го направи писмено. Това се случи, след като стана известно, че той е плащал с общински пари обеди и вечери на семейството си и свои приятели.

В аферата, станала известна като "Ресторантгейт", ставаше дума за похарчени 20 000 евро общински пари, които Марино се съгласи да възстанови.

Този скандал беше поредният епизод от сагата с гафове, несполуки и предполагаеми злоупотреби на бившия хирург, който дотогава се ползваше с репутация по-скоро на почтен човек.

Игнацио Марино беше избран за кмет на Рим през 2013 г. Първоначално той беше обвинен, че е използвал без валидно разрешение за достъп личния си "Фиат Панда" в историческия център на града.

После беше критикуван за това, че забрани движението на коли по булеварда край античните форуми и ограничи терасите на ресторантите по площади и тротоари.

Марино обаче излезе невредим от аферата "Столична мафия" - най-големият избухвал някога скандал, свързан с Рим, при който беше разкрита широка корупционна мрежа с участието на бивш кмет от десницата, но и няколко депутати от управляващата Демократическа партия.

Демократическата партия подкрепи решението на Марино да подаде оставка.

Законът обаче му дава право да преосмисли решението си и да я оттегли.

Неотдавна италианският премиер Матео Ренци открито се дистанцира от Марино. Двамата са от управляващата в Италия Демократическа партия.

Ренци обаче, че Марино е загубил доверието на съгражданите си. В четвъртък Демократическата партия обяви, че ако кметът оттегли оставката си, нейните общински съветници ще се изтеглят в знак на протест от общинския съвет.

Не става ясно как Марино има намерение да управлява в общината без подкрепата на собствената си партия.

Кметът на Рим е критикуван още за това, че не успя да се справи с проблемите с натоварения автомобилен трафик и задръстванията по улиците, както и с кризите с боклука.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?