Кметът на Рим ще бъде определен на балотаж на 9 и 10 юни

Иняцио Марино

Нито един от кандидатите за кмет на Рим не е събрал повече от 50 на сто от подадените гласове на изборите в неделя и понеделник, съобщи италианското вътрешно министерство, което изпълнява функциите на избирателна комисия. Така името на новия кмет ще стане известно след балотаж на 9 и 10 юни.

Във втория тур на кметските избори в Рим ще участват двамата кандидати, получили най-много гласове. Това са Иняцио Марино, лекар-трансплантолог, издигнат от левоцентристката Демократическа партия, и сегашният кмет Джани Алемано, който се кандидатира за нов петгодишен мандат с подкрепата на десния център начело със Силвио Берлускони.

Окончателните резултати от преброяването на гласовете в първия тур показват, че Марино води с 43 на сто, а Алемано е с повече от 10 пункта след него. Кандидатът на "Движение 5 звезди" на комика Бепе Грило - Марчело де Вито, е подкрепен от една 13 на сто от избирателите.

Наблюдателите отбелязват ниската избирателна активност на първия тур - в Рим са гласували малко над половината от имащите право на глас, което е с 20 на сто по-малко от предишните кметски избори.

Местни избори имаше в още 563 италиански населени места. В повечето също ще има балотаж и също водят кандидати на левицата след първия тур, преминал при ниска активност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят