Кметът на Септември договарял сделки сам със себе си, твърди прокуратурата

Марин Рачев беше освободен от ареста срещу 250 000 лв. гаранция

Сн. Архив

Задържаният за корупция кмет на Септември Марин Рачев излиза на свобода срещу гаранция от 250 000 лева, съобщи в петък шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Рачев стана обект на първата операция с участието на новата Комисия за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно имущество. Той ще отговаря за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки.

По думите на Гешев разследващите са намерили в нощното шкафче на кмета копия от справки на ДАНС, свързани с местните избори в региона, проведени през 2015 г. Именно тогава той бе избран за кмет на Септември от листата на ГЕРБ. Докладните от ДАНС не са са с гриф "секретно", но били за служебно ползване. По делото за документни престъпления е обвинен и един служител на общината.

При обиските, направени в четвъртък, са намерени записки с въпроси и отговори за това как да се действа и какво да се отговаря в случай на полицейска акция. Освен това разследващите намерили и тефтер, в който били записани имената на фирми и суми, свръзани с дейността на общината.

Малко по-рано говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира, че в момента прокуратурата разследва различни кметове за злоупотреби, но производствата срещу тях са в различна фаза. Тя обаче не конкретизира за кого става въпрос.

По повод обвиненията срещу Марин Рачев, Арнаудова уточни, че колегите ѝ са установили най-малко седем сделки, при които са сключени договори между общината и една и съща фирма за ремонт на уличната мрежа в Септември. Фирмата е била собственост на самия кмет преди да заеме този пост. В момента е собственост на негова втора братовчедка.

"Според нас кметът договаря сам със себе си, защото фирмите, които са изпълнявали обществените поръчки, са общо 14 на брой и всички те се управляват от лица, контролирани от кмета. Те са негови роднини, приятели или от бивши негови съдружници", каза говорителят на главния прокурор.

Прокуратурата ще възложи на Националната агенция по приходите извършването на 14 данъчни ревизии, тъй като освен че доказателствата сочат, че тези фирми източват общината, има данни, че се занимават и с данъчни престъпления.

"Съдебно-счетоводна експертиза трябва да установи конкретния размер на щетата. Нашето разследване започна по сигнал, че чрез тези фирми са източени 13 милиона лева. Има още много сделки, които трябва да бъдат проверени", добави Арнаудова.

Междувременно жители на Септември и околните села излязоха на протест пред сградата на общината в петък сутринта в подкрепа на задържания кмет. Те скандираха "Долу ръцете от нашия кмет", "Рачев е достоен". Протестиращите твърдят, че кметът е преобразил града и искат да продължи да работи. Защитници на кмета разказаха как със собствени средства той е помогнал за възстановяването на две къщи, пострадали при пожар.

Кметове от други населени места също дойдоха да изразят подкрепата си за него. Те отрекоха да са организирани и заявиха, че са дошли сами да изразят гражданската си позиция. Самият Рачев имал опасения, че ще бъдат скалъпени подобни обвинения срещу него. По думите им става въпрос за политически и икономически интереси, тъй като "оставил някои хора в общината гладни". Според кметовете акцията на специализираната прокуратура била показна.

Други жители на Септември обаче са на противоположното мнение и заявиха, че Рачев е корумпиран. Сигналите срещу него са подадени още в средата на миналата година от инициативен комитет за спасението на Септември. Един от членовете му заяви, че търсят истината, а хората, които в момента са излезли да го подкрепят, са негови приближени и свързани с фирмите му.

Споделяне

Още по темата

Още от България