Кметът на Септември с условна присъда за укриване на данъци

Марин Рачев

Окръжният съд в Пазарджик осъди кмета на Септември Марин Рачев на 2.5 години условно за укриване на данъци. Осъденият трябва да върне дължимата сума към държавата и да поеме разноските по делото, постанови съдът

Марин Рачев беше признат за виновен, че през 2006-2007 г. като търговец на горива чрез фирмата си "Марин Рачев-Менсъл" е укрил данъци за над 118 000 лева, като подавал неверни данъчни декларации.

Делото продължи две години на първа инстанция. Адвокатите на кмета твърдяха, че след като няма подпис на подсъдимия под данъчните му декларации, няма и престъпление, извършено от него. Подписите са поставяни от съпругата му.

Прокуратурата настояваше за 5 години затвор и конфискация на имуществото на Рачев, което включва четири автомобила и апартамент в Пазарджик. Кметът на Септември обяви, че ще обжалва условната присъда пред апелативния съд в Пловдив.

Наскоро Марин Рачев бе обвинен за плащане на над 200 хил. лв. за улични ремонти, които не са били извършени. Според спецпрокуратурата той е проявил престъпна безстопанственост.. Държавното обвинение съобщи през април, че Рачев е сключил договор за над 226 хил. лв. за ремонти в града през 2017 година.

"Събраните доказателства сочат, че Рачев е извършил плащания по договора, без строително-монтажните дейности да са били изпълнени от строителя, при това на многократно завишени цени", съобщи прокуратурата.

Заедно с Рачев са обвинени зам.-кметът на общината Явор Митев, който сключил анекс към същия договор за 1 млн. лв. Прокуратурата твърди, че това е направено "без да е възникнала необходимост от изменение на сключения договор и с цел да набави облага" за фирмата-изпълнител.

Другите двама обвиняеми по същото дело са директорът на транспортната дирекция в общината Ангел Бончев и Станой Манолов, специалист в отдела за инвеститорски контрол.

Споделяне

Още от България