Кметът на Шабла на съд за измама с европари

Мариян Жечев

Кметът на Шабла е предаден на съд от Окръжната прокуратура в Добрич за престъпление със средства от фондовете на Европейския съюз. Делото срещу него е насрочено за разглеждане от Добричкия окръжен съд за началото на декември, предаде БНР във вторник.

Мариян Жечев е обвинен в злоупотреби с европейски средства в проект за изграждането на стадион, помощно игрище за волейбол, баскетбол и тенис, водна площ за гребни спортове, паркинг и други, за сумата от над 500 000 лв.

На 13 ноември 2015 г. кметът на община Шабла Мариян Жечев е представил неверни сведения за изпълнени строително-монтажни работи по Програмата за развитие на селските райони пред Регионалната разплащателна агенция, се казва в обвинителния акт. В заявка за окончателно плащане подсъдимият е представил като изпълнени дейности, които не били извършени. Целта е била да се получат средства в размер на над 525 000 лева без ДДС.

Неизпълнените строително-монтажни работи са били установени и при проверка на експерт, като някои от вече платените дейности и към момента не са изградени. По делото са назначени две експертизи, разпитани са десетки свидетели.

Причинените имуществени вреди се изчисляват на над 267 хиляди лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?