Кметът на Сиатъл иска да се събори паметник на Ленин

Статуята е дело на българския скулптор Емил Венков

Кметът на Сиатъл иска да се събори паметник на Ленин

Кметът на Сиатъл Едуард Мърей призова за премахване на два паметника в града – на Ленин и на конфедералистите от Гражданската война в САЩ, съобщи в. "Сиатъл таймс" (Seattle times).

"През последните дни жителите на Сиатъл изразяваха тревога и разочарование, че в нашия град съществуват символи на ненавист, расизъм и насилие", каза Мърей пред местно радио.

"Трябва да премахнем всички тези символи. Те включват както паметници на конфедералисти, така и статуи, идеализиращи основателя на авторитарния съветски режим. Мисля, че мемориалът на конфедералистите на гробището "Лейк вю" и статуята на Ленин в района Фримънт трябва да бъдат премахнати. Никога не трябва да забравяме нашата история, но също така не бива да идеализираме онези, които са извършвали жестоки зверства и са се опитвали да ни разделят по признака какви сме и откъде сме", обясни Мърей.

Двата паметника се намират на частни терени и трябва да се иска съгласието на собствениците им за премахването, уточни кметът.

Статуята на Ленин в Сиатъл е бронзов паметник с височина 5 метра. Направена е от българския скулптор Емил Венков, който почина на 9 юни 2017 г. в Братислава и идната неделя щеше да навърши 80 г. Тя е поставена през 1988 г. в град Попрад, който се намира на територията на Словакия. След падането на комунистическия режим в Чехословакия е демонтирана.

Американецът Луис Карпентър я купува и я отправя в САЩ. Той умира през 1994 г., а година по-късно наследниците му я монтират в частен сектор на една от улиците в Сиатъл. Обявили са я за продан при начална цена от 250 000 долара през 2015 г., но до момента няма купувач.

Статуята на Ленин е една от най-посещаваните туристически забележителности на града.

Споделяне

Още от Свят