Кметът на Симитли предупреди за незаконен добив на въглища в мина "Ораново"

Сн. БГНЕС

За незаконен добив на въглища в рудник "Ораново" алармира кметът на Симитли Апостол Апостолов. Според него концесионерът, свързан с Христо Ковачки, е разработил открит рудник, без да има разрешение. Това създава риск от инциденти, тъй като районът на мината е сеизмичен и имало опасност от свлачища.

Изявлението на кмета идва дни след поредния инцидент с миньор в рудника. Във вторник работник загина, след като беше блъснат от вагонетка.

Според Апостолов откритият рудник се разработва от началото на юни. "Това се прави без никакви документи, защото по принцип мина "Ораново" има разрешително за подземен добив на въглища, а няма разрешително за добив по способа на открития рудник", коментира Апостолов.

Незаконният рудник може да предизвиква срутване или да се възобнови свлачището в района и да затрупа целия квартал на Симитли "Ораново", предупреди Апостолов. Той добави, че през юли общината е подала сигнал до контролните институции и министерството на енергетиката за това, че се извършват дейности на повърхността. Според Апостолов те са прикрити зад издадено на концесионера разрешение да прокопае траншеи, за да предотврати наводняването на минните галерии.

Споделяне

Още по темата

Още от България