Кметът на София и общинарите с по-високи заплати от юли

Увеличение на заплатата на кмета на София, на председателя на Столичния общински съвет (СОС) и на общинските съветници от 1 юли предстои да гласува на общинска сесия в четвъртък столичният градски съвет.

 

Вдигането на възнагражденията е регламентирано в Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и на постановление на правителството от 15 януари тази година.

 

В момента основната месечна заплата на кмета на София е 1860 лева съгласно постановление на Министерски съвет от април 2010 г. От следващия месец Йорданка Фандъкова ще взема 2900 лв. Заплатата на предателя на СОС се предвижда да стане 2320 лева, а на общински съветник - 1392 лева.

 

На предстоящата сесия на СОС се предвижда да бъде гласувано и увеличение на заплатите на кметовете на райони, на кметства и кметските наместници на територията на Столичната община. Последната промяна на техните месечни възнаграждения е била в края на 2012 година.

 

От 1 юли заплатите на кметовете на 24-те столични райони ще бъдат по 2200 лева, с изключение на кметовете на "Младост" и "Люлин", които ще получават по 2300 лева на месец. Кметовете на кметства в София-област ще получават от 800 до 1200 лева.

 

Необходимите финансови средства за предвиденото увеличение на основните месечни заплати на кметовете са предвидени в бюджета на Столичната община за 2014 година.

Споделяне

Още от България