Кметът на София прекрати Луковмарш, но марш имаше

Кметът на София Йорданка Фандъкова взе решение да прекрати провеждането на Луковмарш, което позволи на полицията да започне да разпръсква събралите близо 500 души около храм-паметника ”св. Александър Невски”. Въпреки това събралото се множество не се разотиде, а опитите на полицията да го раздели не бяха особено настойчиви. Шествието все пак стигна до къщата на ген. Луков на улица "Тракия" с възгласи "Долу ДПС", "Българийо събуди се" и "Свобода или смърт". След 20.00 часа участниците започнаха да се разотиват.

Законът за митингите, шествията и манифестациите дава възможност на МВР да възстановят обществения ред при решение за прекратяване на събитие от съображения за сигурност. В района пред "Ал. Невски" има паркирано водно оръдие, съобщава сайтът ”Дневник”.

Още от ранния следобед в София имаше засилено полицейско присъствие заради националистите, които се събират, за да се включат в Луковмарш. В центъра на града има много полицаи, жандармерия и конна полиция. Блокирано бе пространството от сградата на Министерския съвет до храм паметника "Александър Невски".

Преди два дни стана ясно, че тази година Столичната община няма да одобри маршрута, подаден от организаторите провеждане на събитието, въпреки че режимът е уведомителен. Организаторите обаче обявиха, че въпреки натиска ще се съберат да почетат паметта на ген. Христо Луков. 

"Луковмарш" се организира всяка година от 2003-а насам в памет на генерал Христо Луков – български офицер и министър на войната 1935-38 г. Като министър Луков разформирова наложения Военен съюз и възстановява силно намалената от Ньойския договор Българска армия, цялостно я реорганизира, превъоръжава и модернизира, което му спечелва много привърженици.

През 1932 г. той е избран за лидер на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) – младежка патриотична организация, проявила симпатии към политиката на Германия и поради това обявена от комунистите за фашистка. Няма автентични документи, че е бил настроен антиеврейски, но са запазени думите му пред легионерите: "България има свой път и ние ще се ръководим само от нашите интереси".

Убит е на 13 февруари 1943 г., пред очите на дъщеря му, от членовете на терористична група на БКП Иван Бураджиев и Виолета Якова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?