Кметът на София сезира прокуратурата за “Суходол”

Кметът на София сезира прокуратурата за “Суходол”

След повече от две години кметуване Бойко Борисов сезира Софийска градска прокуратура да потърси наказателна отговорност от длъжностни лица и организации за неправомерни действия при затварянето на сметището в Суходол.

Към 13 януари от 2005 г., когато Столичният общински съвет (СОС) взема решение за затваряне на депото, не е извършена прецизна проверка относно капацитета му, посочва Борисов. Вследствие на преждевременното закриване, общината е била принудена да извършва “неоправдани разходи” в размер на 53 963 836 лева към 31 октомври т.г.

Парите, дадени за машини за пакетиране и за транспортиране на балите, се определят като нанесени щети.

Първите експертни доклади, според които сметището има свободен обем, бяха оповестени в средата на 2006 г. Пред Mediapool във вторник Борисов заяви, че сезира прокуратурата сега, защото преди това се е “съобразявал със стария СОС”.

Сега кметската партия ГЕРБ има мнозинство от 33 общински съветници и председател на СОС.  

Според Борисов решението на предшественика му Софиянски за затваряне на депото е взето прибързано, под обществен натиск.

Миналата седмица правителство удовлетвори искането на Столична община и разреши повторното отваряне на сметището за 18 месеца, а жителите на Суходол обявиха, че излизат на протести и няма да допуснат боклука.

Малко преди да отвори отново “Суходол”, Борисов обсъдили ситуацията и с вътрешния министър Румен Петков. При кризата през 2005 г. именно полицията успя да разчисти барикадите от протестиращи суходолци, за да минават камионите с боклука.

Преди два дни общинските съветници от ДСБ заявиха, че за две години софиянци са ограбени с около 150 млн. лв. от загуби при балиране и транспорт на боклука, от надписани количества извозена смет и допълнителни такси за депониране в провинцията.

ДСБ попитаха още защо не е въведена система за контрол върху работата на концесионерите и защо повече от година и половина не е създадено звеното за контрол на концесията за сметта. Според тях отговорност за всичко това носи и Бойко Борисов.

Кметът обаче отвърна във вторник, че ДСБ и СДС проявяват “наглост”, защото те са управлявали града 10 години и са “докарали това положение”.

Решението на СОС за затваряне на депото през юни 2005 г. е минало с гласовете на БСП и на партия ССД на тогавашния кмет Стефан Софиянски, а СДС гласуват “против”. Предната година Софиянски е подписал споразумение с жителите на Суходол за затваряне на депото.

Администрацията на кмета поема отговорност да намери място за обработване и складиране на боклука за следващите поне 3 години, докато се построи завод за неговата преработка. Тогава стартира процедурата по избор на фирми, които да балират сметта.

Финалният подпис под решението за Суходол бе поставен през юли 2005 г. в условията на граждански протести и препълнени със смет кофи от тогавашния и.д. кмет и настоящ зам.-кмет по финансите Минко Герджиков.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?