Кметът на Созопол е обвинен за присвояване на 2 млн., но е на свобода

Същите обвинения са повдигнати и на кметицата на Златица от БСП, но за 1.1 млн. лв.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи, снимка БГНЕС

В един ден Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинения на известни кметове от ГЕРБ и БСП за деяния, извършени преди повече от четири години. Знаковият кмет на Созопол Панайот Рейзи (ГЕРБ) е подведен под отговорност за присвояване на близо 2 милиона лева. Парите са били присвоени от бюджета на общината, казва държавното обвинение.

Прокуратурата твърди, че Рейзи е плащал по фактури за извършени строително-монтажни работи, но вместо по сметката на фирмата изпълнител на ремонта, кметът е превеждал парите на човек, който нямал връзка с нея.

"За улесняване на присвояването Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури. Самите фактури и договори не били съставени от лицата, сочени за техни автори", съобщава прокуратурата.

Има данни, че присвояването е извършено чрез 33 отделни престъпления в периода от август 2014 г. до март 2017 г.

Въпреки сериозните обвинения, прокуратурата е оставила кмета на Созопол на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка". За сравнение, кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместниката ѝ Биляна Петрова бяха държани над 8 месеца в ареста по обвинение за подкуп от 70 000 евро. След серия скандали, провокирани от показното им задържане и унизително третиране като арестантки, в момента и двете жени са под домашен арест.

Ако прокуратурата успее да докаже обвинението в съда, Панайот Рейзи може да влезе в затвора за между 10 и 20 години. Той участва в местната власт на Созопол от близо 20 години. В периода 1999 – 2002 г. е бил заместник-кмет на Созопол, а от 2003 до 2007 г. е председател на общинския съвет. От 2007 г. е кмет на Созопол, избиран с подкрепата на ГЕРБ, но известен с добрите си връзки с ДПС.

През годините името му бе замесено в различни афери, но нито една не приключи със сериозно разследване или повдигане на обвинение.

Също в понеделник Софийска градска прокуратура образува две дела срещу кметицата на Златица Магдалена Иванова от БСП. И тя ще отговаря за присвояване - на стойност 1.1 милиона лева.

Първото дело срещу нея е предполагаемо двойно финансиране на ремонт на училище в града. Прокуратурата казва, че Иванова е деклариралала, че училището е било ремонтирано за 100 000 лева без ДДС с пари от публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие". В действителност обаче ремонтът е бил финансиран и с пари на общината по договор между община Златица и частна фирма. Това се е случило през 2014 година.

"Магдалена Иванова е изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на строително-монтажните работи", казва прокуратурата.

Второ обвинение срещу кметицата е за присвояване на един милиона лева, извършено отново през 2014 година. Милионът е бил даден от държавата като целеви субсидии за капиталови разходи на общината по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Магдалена Иванова наредила парите по фактура за извършени строително-монтажни разходи. Нейните служители изготвили протоколи за приемане на извършените ремонти, но много от тях не са били реално изпълнени, твърди прокуратурата.

"По този начин във фактурите били отразени многократно по-високи стойности от реално дължимите", казва държавното обвинение. Магдалена Иванова също е оставена на свобода срещу мярка за неотклонение "подписка".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?