Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кметът на Созопол манипулира обществени поръчки за над 1 милион лева

Прокуратурата не бърза със сигналите за нарушения на Панайот Рейзи, които отлежават от 2008 година насам

38 коментара
Панайот Рейзи, кмет на Созопол. Сн. БГНЕС

Обществени поръчки за над 1 милион лева са манипулирани от април досега от кмета на Созопол Панайот Рейзи и неговата администрация. Това показва анализа на публикуваните на сайта на Агенцията за обществени поръчки обяви.

Нарушенията са за строително-монтажни работи, за доставки на техника, за аварийното укрепване на различни обекти. В тази група е разширението на градски паркинг и изграждането на две велопешеходни алеи. Според юристи от Института за правни анализи и изследвания (ИПАИ) нарушенията вероятно са напълно умишлени и са направени с цел да се облагодетелстват определени фирми.

"Проблемът е много сериозен, защото Европейската комисия следи внимателно как се харчат парите по оперативните програми. Ако установи нарушения в обществени поръчки парите се спират“, коментира председателят на Управителния съвет на ИПАИ Петър Бакърджиев.

Панайот Рейзи: Всичко най-добро и чао!

Г-н Рейзи, наскоро КЗК отмени ваше решение за избор на изпълнител за почистване на съществуващите зелени площи. Защо се стигна до тази ситуация?

Не мога да ви кажа. Имаше там някакъв проблем по отношение на това, че този който е спечелил, нещо подписа му бил с печат, а не на ръка и така...

През 2011 г. шефът на Сметната палата заяви, че дава доклада за Созопол на прокуратурата заради нарушения на обществените поръчки. Знаете ли докъде е стигнала тази проверка?

Знаете ли какво? Ще спра да ви отговарям на въпросите, не че нещо ме притесняват, но повечето журналисти, на които им давам отговори на такива служебни въпроси, после ги изкривяват. Ако искате да говорим по този казус, елата при мен, ще ви отговоря на всичко.

Преди месец изпратихме на Вашето пресаташе Петя Димитрова въпроси в писмен вид. Ако искате, отговорете ни и Вие в писмен вид, за да няма изкривяване на думите Ви.

Не, елате дотук и тук ще ви отговоря. Всичко най-добро и чао.

Община Созопол сключи на 6 август т. г. договор за 75 милиона лева по ОП "Околна среда” за строеж на пречиствателна станция. По подготвителните работи за строеж на такава станция срещу Панайот Рейзи вече имаше образувано до съдебно производство. Държавната финансова инспекция установи, че през 2008 г. на два пъти е плащано за дейности, свързани с подготвителни дейности на една и съща фирма - "Строително предприемачески холдинг“ ЕООД.

"Малки“ поръчки за "специални“ клиенти

Схемата на нарушенията от тази година са в три групи. От ИПАИ обясниха, че обществена поръчка за строително монтажни работи на стойност 730 хил. лв. е разделена на няколко по-малки, макар това да е забранено от закона. Така дейностите се възлагат чрез публични покани на определени фирми и се избягва конкурсно състезателния принцип.

Второто нарушение е в кратките срокове. Между датите на обявяване на "малките“ поръчки и получаването на документацията срокът е от един до четири работни дни, въпреки че законът изисква минимум седем дни.

Трета стъпка за вкарване на правилните фирми е поставянето на конкретни и ненужни за съответната дейност изисквания. Към мераклиите да строят и ремонтират в курортното градче например се изисква да имат ISO сертификация. Тя няма нищо общо със строителството, защото въпросното ISO представлява "международен стандарт за социална отговорност или еквивалент“, обясниха юристите. По този начин обаче се стеснява кръгът от евентуални изпълнители.

Срокове за свои фирми и за чужди натрапници

На 26 юли т. г. Созопол обявява чрез публична покана, че търси изпълнител за аварийното укрепване на мостово съоръжение на стойност 263 800 лв. без ДДС. Срокът за приемане на документите е 30 юли, а два от дните за подготовка на предложенията са почивни. Тези срокове за всяка незапозната предварително с условията фирма са абсолютно непосилни. Но затова пък говорят за утвърдена схема, при която има определен участник, снабден с вътрешна информация.

Срокът за обработка на документите от страна на общината обаче е в обичайните 90 дни. Това означава, че през октомври ще стане ясно коя е фирмата-рекордьор в супер кратките срокове за събиране, обработка и изпращане на документи.

Според юристите от ИПАИ, с тези срокове общината е нарушила както българското законодателство, така и гарантираните от ЕС принципи на равнопоставеност и прозрачност и стандартите за предвидимост в действията на възложителите.

В поръчката за аварийното укрепване на мостовото съоръжение и аварийното укрепване на зидове и кули в Созопол например юристи констатираха още няколко нарушения. Първото е, че аварийните ремонти не се възлагат по глава 8 на ЗОП. Второто е, че с възлагането по реда на въпросната глава на предходните дейности, общината вече няма право да ползва привилегирования облекчен режим на публичната покана до 31. 12. 2012 г. Въпреки това, ръководството на община Созопол си затваря очите за разпоредбите на закона и продължава да се възползва от публичните покани.

На 14 юни е обявена публична покана за разширение на открит паркинг с 58 места. Поръчката е за 81 хиляди лева без ДДС. Срокът за получаване на предложенията отново е твърде кратък – до 18 юни. Познатата схема на кратките срокове за подготовка, е приложена и при поръчката за изграждане велосипедна и пешеходна алея, детска и спортна площадка за 169 000 лева (без ДДС). Обявата е от 16 юли, а срокът за получаване на предложенията е 19 юли до 15 часа. Отново са нарушени принципите на равнопоставеност, публичност и прозрачност. И в този случай общината е поискала валидни 90 дни предложения, които да се изготвят само за 3 дни.

Поръчка за определен модел

По познатата схема с публична покана от 08.09.2012 г. ръководството на общината е обявило доставка на косачка за поддръжка на стадиона на стойност 57 000 лева без ДДС. Изискването е косачката да е от точно определен тип - “Flail Mower”. Законът забранява да се посочва конкретен модел/тип, като допуска това да се случва в изключителни случаи, но задължава възложителя да добави думите "или еквивалент“. В случая това не е направено, което отново навежда на мисълта, че целта е поръчката да бъде спечелена от точно определен "клиент“ на общината.

Когато се съберат всички тези изпълнени с нарушения обществени поръчки, излиза, че в община Созопол през тази година по неясен начин са потънали над 1 млн. лева. При това – само за няколко месеца.

Справка в Сметната палата, Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за обществени поръчки и държавната финансова инспекция показва, че тези "пропуски“ не са инцидентни. Общината е нарушител на закона за обществени поръчки и е включена в "позорния“ списък с констатации на Агенцията за държавна финансова инспекция за извършени нарушения при разходването на средства по програми на Европейския съюз.

"Това са служебни въпроси, не разговарям с журналисти по телефона, защото те изкривяват думите ми. Няма да отговарям и по електронната поща, заповядайте в Созопол“, коментира пред Сдружението кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Старите нарушения

През ноември 2011 г. шефът на Сметната палта Валери Димитров обяви, че дава кмета на Созопол Панайот Рейзи на прокурор. Общински съветници от Созопол заявиха пред Сдружението, че става дума за 738 хиляди лева, които са отклонени от дейност "Чистота“ за други дейности. Имало и нарушения, свързани със ЗОП. "Нямаме информация докъде е стигнала прокурорската проверка“, казаха от Сметната палата.

Държавната финансова инспекция пък установява, че през 2008 г. община Созопол два пъти е плащала за дейности, свързани с подготвителни дейности за изграждане на пречиствателна станция на една и съща фирма - "Строително предприемачески холдинг“ ЕООД. Тогава дори е образувано досъдебно производство срещу Панайот Рейзи за присвояване на пари - отпуснати средства по договор от ПУДООС. Според Рейзи обаче нарушения не са открити, а само е загубено "ценно време“. Созопол е "клиент“ и на КЗК, която отмени в началото на август т.г. процедура за поддържане на зелените площи и алеи в морския град.

Мълчанието на прокуратурата

На въпрос на Сдружението към говорителя на окръжната прокуратура в Бургас Красимира Кателиева докъде са стигнали проверките срещу Рейзи по сигналите на Сметната палата, тя отговори, че те все още текат. Срещу него има 2 висящи досъдебни производства. Едното е образувано на 05.11.2010 г. по повод извършен одит на дейностите по опазване на околната среда, за периода 01.01.2005 г. -30.09.2009 г. Второто досъдебно производство е образувано на 03.02.2012 г. по разпореждане на ВКП и е по повод одитен доклад за финансовото управление на община Созопол, за периода 01.01.2010 г. -31.12.2010 г.

____________________________________________________

*Сдружение "Журналисти за прозрачно управление“ е регистрирано на 17 август. В него членуват журналисти от печатни и електронни медии. Председател на Сдружението е Иглика Горанова. На 7 октомври Сдружението организира пресконференция, на която ще представи публично доклада на ИПАИ за общините-нарушители на обществени поръчки, който ще бъде предоставен и на Европейската комисия.

** Разследването е публикувано на сайта Коментатор.бг

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

38 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #38

  Коментар 26 е абсолютно верен ! жената на кмета е Иванка Рейзи - началник отдел в Министерство на околната среда и водите. Тя лично е одобрила проекта за градската пречиствателна станция.

 2. Анонимен
  #37

  Той е над закона и не го интересува мнението на другите, вкл. и на т.н. представители на властта.

 3. Анонимен
  #36

  и за наместника на с. Габър Трънков има ,доста подадени сигнали до прокуратурата,но и там нещо се мълчи.За това хората губят вяра на тази партия.

 4. Анонимен
  #35

  Поставил е на всякъде свои кметчета и си правят игричките.Като види зора ще смени партията,както винаги .Крайно време е прокуратурата да си свърши работата,а защо не и разни комисий за отнемане на имущество,банкови сметки и други разни.

 5. Анонимен
  #34

  Голям боклук

 6. Анонимен
  #33

  Рейзи ще остане безнаказан тъй като ако това което разправя в пияно състояние/дал 2 млн. лева на Цв.Цв. за да го номинира ГЕРБ на местните избори през 2011/ е вярна никога ама никога няма да бъде окошарен защото кой реже главата на златната кокошка?!

 7. Анонимен
  #32

  Към № 25 - те мутрите са едни и същи, само че Рейзи е обещал повече да внася...

 8. Realist
  #31

  Че има ли един кмет по черноморието (А и може би не само там), дето да не е далавераджия и опрестъпник? Несебърският? Цоню Каварненски? Петко Арнаудов? Тоя тулуп созополски го гепиха с бракониерски дивеч и нищо - нали е шеф на ловната дружинка - на него му е разрешено.

 9. Анонимен
  #30

  Идват избори и ако ГЕРБ иска повече гласове трябва да накаже някой и друг кмет. Този по всички критерии заслужава да е в челото. Подобни феодали морят нормалните граждани.

 10. Анонимен
  #29

  Този кмет вярно бил голям мошенник. Бях в Созопол това лято и останах потресен от това на какво е заприличал. Достатъчни са две думи - селски пазар. Явно кмета има голям чадър отгоре след като тези далавери остават незабелязани от властта.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.