Кметът на Созопол: Нашият вампир и Дракула са братовчеди

Созополският вампир, сн. БГНЕС

Созопол се побратимява с румънския глад Сигишоара, известен със замъка на зловещия владетел вампир Влад Дракула. Мотивът за сътрудничеството е евентуалната връзка на румънския вампир с намерения през лятото в Созопол негов побратим, който взриви медиите не само у нас, но и в чужбина, съобщава бургаското издание “Бесове“.

Общинският съвет в Созопол гласува единодушно в петък решението за побратимяването, като съветниците си пожелаха да има туристическа пътека Созопол – Сигишоара.

“И Дракула, и нашият вампир са били куци, може пък да са братовчеди”, каза кметът Панайот Рейзи пред съветниците.

Твърдението за роднинството между граф Дракула и созополския вампир, лансирана от созополския кмет, не е толкова оригинална, тъй като преди него Божидар Димитров вече написа статия “Дракула е българин“ , в която твърди, че влашкият владетел, говорил църковнославянски език, всъщност е с български произход.

В Созопол - града със сензационни археологически разкрития - през лятото при разкопки бяха открити два скелета на мъж и жена, прободени с метален предмет в гърдите, а директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров ги обяви за вампири. По ония средновековни времена се вярвало, че като приковеш с кол починал, ще го предпазиш да не вампиряса и да тормози живите.

Според легендата румънският владетел Влад III Дракула пък набивал на кол на публични места турците и престъпниците, и така се сдобил с прозвището си "Цепеш" (на румънски "цяпа" означава "кол").

По-късно легендата за созополския вампир бе доразвита от Димитров, който обясни, че няма доказателства за самоличността му, но той е на мнение, че става дума за черноморски пират на име Кривич, който бил управлявал Созопол преди 700 години.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?