Кметът на Стамболийски се отказа от партиен пост след разследване за пет апартамента в "Слънчев бряг"

Георги Мараджиев, Снимка: БГНЕС

Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев е подал оставка като областен координатор на ГЕРБ след журналистическо разследване на бТВ, от което става ясно, че той и семейството му притежават пет апартамента в "Слънчев бряг". Имотите са купени по времето, когато е бил кмет. Мараджиев отказва да коментира темата въпреки многократните опити на бТВ да вземе и неговата страна.

Три от имотите са на името на съпругата му, един на сина му и един на малолетната му внучка. Апартаментите са купени в периода април 2017 г. - март 2019 г. Декларираните цени са близки до данъчните оценки, а при една от покупките – дори и по-ниска. Става дума за жилище с площ около 52 кв. м., купено в края на 2017 г. Данъчната му оценка е 90 950 лв., а платената цена – 52 000 лв.

Кметът е бивш бизнесмен, имал е предприятие за полиетиленови чували в с. Цалапица. След влизането си в политиката през 2015 г. прехвърля бизнеса на сина си. Във встъпителната си декларация пред Сметната палата е посочил, че има около 3.3 млн. лв. задължения и около 600 000 лв. по сметка. Година по-късно кметът декларира, че извършил сериозна сделка – продажба на земята под цеховете му в Цалапица, срещу която е получил 2.5 млн. лв. Земите са продадени на сина му. Т.е. бащата продава на сина земите, върху които е построен бизнесът, който преди това му е прехвърлил. И получава в замяна 2.5 млн. лв.

От общината в Стамболийски твърдят, че Мараджиев има достатъчно пари, за да си позволи апартаментите в "Слънчев бряг", които се намират в един и същи комплекс. Самият кмет обаче отказва да коментира.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?