Кметът на Трън е подал оставка

Кметът на Трън е подал оставка

Кметът на Трън Станислав Николов е подал оставка в петък. Това съобщиха за Mediapool от Общинската избирателна комисия в града, която е информирала ЦИК, че трябва да бъдат насрочени частични избори.

По-рано "Нова телевизия" съобщи, че Николов се е отказал от поста. Оттеглянето му идва дни преди насрочения за 11 юни местен референдум, от чийто изход зависи  дали ще се реализира проекта на "Асарел Медет" за добив на медно-златни руди в региона.

За момента никой не замества Николов на поста му, заявиха още от местната избирателна комисия, като Общинският съвет трябва да определи негов заместник на следващото си заседание.

От ОИК съобщиха, че очакват решение на президента Румен Радев, който трябва да насрочи предсрочните избори. Те обаче няма как да са заедно с местния референдум, тъй като технически сроковете по изборния закон не могат да бъдат изпълнени. 

В края на април в съда влезе делото срещу Николов за пътен инцидент с дете. Случаят бе оповестен от "Нова телевизия", а кметът тогава обяви, че детето само се е блъснало в колата му и на това се дължат неговите травми - спукване на далак и разкъсване на черния дроб.

След изявлението на кмета част от свидетелите оттеглиха показанията си.

Според разпространените в петък данни, събрани след подробното разследване на случая, на 13 ноември 2015 година кметът е закачил с монтирания на задната броня на автомобила му "Фолксваген Туарег" метален ролбар 6-годишно дете, което е довело до неговите наранявания.

Това е станало в зоната на училище, където е имало знаци, предупреждаващи, че минават деца. Според автотехническата експертиза колата на кмета се е движила с 25 км/ч, но той не е успял да види изскочилото зад училищен автобус дете.

От прокуратурата заявяват пред "Дневник", че те не са искали отстраняването на кмета, защото престъплението, за което е подсъдим, не е свързано с длъжността му на кмет. Освен това ще отговаря пред магистратите за причиняване на тежка телесна повреда, но по непредпазливост.

Споделяне

Още по темата

Още от България