Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кметът на Царево и юрисконсултът са ощетили общината

33 коментара
Кметът на Царево и юрисконсултът са ощетили общината
Кметът на Царево Петко Арнаудов и юрисконсултът адв. Евгени Мосинов са ощетили общината със сключването на сделката за продажба на 130 декара земя на първа линия край морето на плажа "Корал". В договарянето на покупката е участвал и тогавашният общински секретар на СДС – Бургас Димитър Николов, който в момента е кмет на Бургас и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, който към момента отрича това. Той призна обаче, че е съсобственик във фирмата "Витатур Инвест", която е купила атрактивните земи от общината. Впоследствие тя ги е препродала с огромна печалба, без да изпълни инвестиционния си план и да разкрие работни места.

По-рано разследване на Mediapool установи, че терените на "Корал" са придобити през 2002 г. по 7 долара на кв. метър или 1 800 000 лева, а през 2006 г. са препродадени чрез свързани фирми на цени от 175 до 400 евро на квадрат. Сделките са донесли на собствениците на "Витатур Инвест" близо 30 милиона евро печалба.

 В пряко предаване на бТВ от Царево миналата седмица беше показан репортаж за скандални сделки и строежи извършени в община Царево през мандата на Петко Арнаудов, на което той отговори с лични нападки срещу журналистите, направили разследването.

На площада в Царево се беше струпала в работно време цялата общинска администрация, която по команда от шефовете си освиркваше опонентите на Петко Арнаудов и им отнемаше думата, за да печели време. Така журналистът Асен Йорданов не успя да разкаже подробности за уличаващите Арнаудов факти, а въпросът дали Димитър Николов е участвал или не в договарянето на сделката за "Корал" остана висящ.

Гаранциите за общината

Mediapool се сдоби с протокола от заседанието на общинския съвет в Царево, на което се взема решението за продажбата на "Корал". Протоколът разкрива, че общинските съветници се наясно с реалните цени, на които се сключват договори в местността и се опасяват, че сделката може да се окаже схема за обогатяване на собствениците на "Витатур Инвест".

"Моите критики са към кмета на общината, защото това е прекрасна земя и моите колеги знаят за какво става дума", казва общинския съветник Евтим Тодоров (Демократическа партия). "Никой от нас не е отишъл да види парцела и да го маркира и да прецени каква е стойността му. Това, което се дава като стойност 4 щ.д., то не е произволно, но и оттам идва смехотворното. Г-н Кмета му дава оценка 7 щ.д. и я завишава не знам на каква база. Земята там е на доста по-голяма цена. Ако това, което казвате, че ще го реализирате аз съм склонен да Ви се доверя. Казвам го с най-голямо откровение. Много сме лъгани тука и нищо не е свършено. С големи резерви гледам към всеки анонс подаден по подобен начин. Сигурен съм, че с тези 1 800 000 лв, които ще постъпят в общината няма да свършат кой знае каква ли работа. Основното, ефективното ще дойде от самите вас. Парите не са толкова важни. Важното е да задействате тази машина и да създадете тези работни места. Вие купувате земята за 7 щ.д., спокойно можете да я продадете за 100 щ.д., значи това е една добра инвестиция в земя. Вие може да сте с прекрасни намерения, относително имам доверие, но можете да направите и другото."

"Цената е 7 щ.д. на кв.м. и много обещания", казва и общинският съветник Сашко Тодоров. "Нищо не гарантира, че ще се приемат 350 човека на работа или пък, че няма да парцелира тези парцели на парчета и да ги изтъргува на цена над 7 щ.д."

Бившият зам.-кмет на Царево Даниел Колев, който присъства на заседанието в качеството си на гражданин, предлага в договорите за продажба да се заложи клауза, че фирмата няма да има право да се разпорежда с имотите и да ги продава.

От друга страна съветниците от СДС не само нямат съмнения в почтеността на инвеститорите, но дори предлагат да им се даде повече, отколкото искат.

"Има един имот, №126, който е на предната линия. Ако вземем решение и продадем тези декари, тя ще остане като едно островче, защото е остатъчен общински фонд. Предложението ми е да запишем в нашето решение, че Общината се задължава да им го продаде, когато го придобие като собственост", казва тогавашната председателка на СДС-Царево Валентина Василева.

Василева става по-късно директор на дирекция в общинската администрация и получава право на строеж за 900 кв.м. на първа линия в стария квартал "Василико". Пред бТВ тя заяви, че не вижда нищо нередно в това, защото 12 години е работила за общината.

Кметът Петко Арнаудов и адв. Евгени Мосинов са ощетили общината

На заседанието присъства и се изказва адв. Евгений Мосинов, който е едновременно юрисконсулт на Община Царево и на купувачите от "Витатур инвест". Мосинов е също така председател на РИК в Бургас от БСП. Преди две години неизвестни извършители намушкаха с нож адвоката в седалищните части.

Тогавашният председател на общинския съвет в Царево Димо Иванов (БСП) задава въпрос на Мосинов дали може инвестиционните условия да бъдат включени в договора и да се запише, че тяхното неизпълнение е достатъчно условие за разваляне на договора. Отговорът на Мосинов е положителен. Впрочем, клаузата за разваляне на договора е предложена и в докладната записка, редактирана от кмета Петко Арнаудов като гаранция за изпълнение на сделката.

Съветниците вписват в решението за продажба следното: "ВЪЗЛАГА на Кмета на Община Царево да сключи договор за продажба на всеки един от горепосочените имоти след окончателното заплащане на продажната цена, като включи в договора и горепосочените допълнителни условия, чието изпълнение да е основание за разваляне на договора.

Именно тази клауза за разваляне на договора не е вписана в договорите, изготвени от адв. Мосинов и подписани от кмета Петко Арнаудов. Така решението на общинарите, което има силата на закон за кмета, е пренебрегнато.

От тази ситуация се възползват купувачите от "Витатур Инвест". Три години по-късно няма никакви инвестиции от тяхна страна, не е направена инфраструктура и не са разкрити работни места. След окрупняване и неколкократни прехвърляния на собствеността между свързани фирми, земите на плажа "Корал" са продадени на цени от 175 до 400 евро на квадратен метър.

Политическа сделка

Според Димо Иванов сделката за "Корал" е била политическа, защото решението за продажбата не е можело да се вземе без да го одобрят съветниците на СДС. Той твърди, че Димитър Николов, който тогава е общински секретар на СДС в Бургас, е участвал активно в договарянето на параметрите на сделката и е обещал неговите съветници да я гласуват, след което да помогнат за преизбирането на Петко Арнаудов (БСП) за кмет.

На заседанието, на което се решава сделката, присъстват двама представители на инвеститорите. Единият от тях е Милко Милков от фирмата "Понс", съсобственик във "Витатур Инвест". Той прави представяне на фирмата, на нейната собственост и опит в инвестициите.

Вторият представител на "Витатур" не говори на заседанието. Според Димо Иванов тoзи представител е Димитър Николов.

"Конфигурацията на общинския съвет предполагаше, че за сделката трябва да гласува и СДС (заедно с БСП - бел.ред.). Такива гаранции бяха дадени от страна на г-н Димитър Николов, че СДС ще подкрепи сделката, като с това всъщност се осигуряваше подкрепа за Петко Арнаудов за един следващ мандат като кмет на общината", разказва Иванов (виж видео интервю с Димо Иванов и Николай Николов).

Иванов твърди също, че след гласуването на сделката Димитър Николов и няколко общинари отиват в заведението "Златна Котва" за почерпка. С тях е и общинският съветник Тодор Гърланов, който тогава е безработен. Според Иванов след личната намеса на Николов, Гърланов е трудоустроен.

Тодор Гърланов, който от няколко месеца е общински лидер на партия "Атака", разказа пред Mediapool, че е присъствал на заседанието и е направил критично изказване срещу сделката, но то не е протоколирано. Той си спомни за банкета в "Златна котва", но на въпроса кои са били представителите на инвеститорите, отговори, че не може да каже, защото преди време е получил смъртни заплахи по телефона! Гърланов, който е един от най-гласовитите критици на Арнаудов, каза също, че си спомня как е ходил лично при Димитър Николов през 2004 г, за да го моли да не подкрепя кмета Петко Арнаудов.

Арнаудов отвръща на удара

През последните седмици по сигнали на Община Царево са започнали едновременни административни и данъчни проверка на всички общественици, които през последните месеци разгласиха злоупотреби за десетки милиони, които са извършени от началото на управлението на Петко Арнаудов.

Проверяват се фирмите на общинари от опозицията Людмил Николов (СДС) и Васил Каридков ("Гергьовден"). Данъчни от Бургас са погнали и фирмата на местния лидер на ГЕРБ Ангел Цигуларов. Проверки от общината, областта, ВИК и НАП са ежедневие и за фирмата "Рейд Екстрийм", концесионер на плажа "Корал" и инициатор на гражданското сдружение "Да спасим Корал", което преди две седмици събра 200 души на импровизиран митинг на плажа.

Проверките са неправомерни и са мотивирани политически, смятат засегнатите. Според тях е трудно да се обясни по друг начин съвпадението във времето и подбора на проверяваните фирми.

Едновременно с проверките в няколко местни медии, които имат договори за медийно-информационно обслужване с община Царево бяха публикувани  материали срещу защитниците на "Корал", представени като "лумпени, унищожаващи плажа."

Още през месец май царевският кмет, който е проверяван от прокуратурата за скандалната сделка за плажа "Корал" се опита да сплаши Атанас Чобанов, един от журналистите разследващи сделката, с проверка за "незаконно строителство" на дървено бунгало.  Случаят стигна и до международната организация "Репортери без граници", която осъди действията на кмета, наредил проверка без писмена заповед като очевидна репресивна мярка след публикации за негови злоупотреби.

Натискът срещу журналисти, общинари и общественици, които разгласиха за скандалната сделка също се вписва в старата традиция на властта да проверява и притеснява тези, които сигнализират за корупция, вместо да разследва закононарушителите и бенефициентите от злоупотребата с обществения ресурс.

 Скандалът "Корал" в прокуратурата

Главният прокурор е сезиран за случая "Корал" още през април и по него тече проверка, която обаче е възложена на Бургаска окръжна прокуратура. Преди месец вносителите на сигнала поискаха от главния прокурор отвод на бургаските магистрати поради съмнения за политически натиск над тях от кмета на Бургас. Те се мотивираха също така с изтеглената в София преписка срещу кмета на Приморско, който е раздавал права на строеж на "крайно нуждаещи се" роднини на магистрати.

След като гръмна скандалът с магистратските имоти по морето стана ясно, че бургаската прокуратура с години не е направила почти нищо по сигналите срещу тези злоупотреби. По нареждане на Върховната административна прокуратурата (ВАП), проверката беше възложена на Софийска градска прокуратура, а кметът на Приморско скоростно се сдоби с обвинителен акт за длъжностно престъпление.

Не толкова категорични са обаче висшите прокурори за скандала с "Корал", където също има данни за длъжностно престъпление. Замесен е виден представител на ГЕРБ, а бургаските прокурори вече са прекратили един сигнал срещу тази сделка, което поражда подозрения за намеса в работата на местната съдебна власт. Въпреки това Върховна касационна прокуратура не премести разследването в София, а в края на юли го препрати "по компетентност"... отново на бургаските си колеги от апелативна прокуратура.

 Протоколът от заседанието на общинския съвет

 Кореспонденция около заплахата срещу Гърланов

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. възмутен
  #38

  лесно е да си анонимен и да говориш глупости иначе не ти стиска

 2. възмутен
  #37

  като дойдете на власт ще имате въэможност да бесите да колите вие от собствените си думи се опиянявате. Общината е една от най успелите в България. В тази Община бедни хора няма . Има само такива който не виждат от злоба

 3. комлексар
  #36

  автора на всичко писано е атанас чобановето какво мислат за него другитеБиографични бележки за Атанас Чобанов:Атанас Чобанов е емигрант в Париж от 1991 г. В младежките си години е комсомолски секретар, а през 1989 кандидатства за членство в Българската комунистическа партия.През последните няколко години прави отчаяни опити да се включи в политиката. За целта се умилква около СДС, после около НДСВ, а в последно време се пише активист на ДСБ. Има данни, че преди години се е ангажирал и с партиите

 4. варвара
  #35

  Биографични бележки за Атанас Чобанов:Атанас Чобанов е емигрант в Париж от 1991 г. В младежките си години е комсомолски секретар, а през 1989 кандидатства за членство в Българската комунистическа партия.През последните няколко години прави отчаяни опити да се включи в политиката. За целта се умилква около СДС, после около НДСВ, а в последно време се пише активист на ДСБ. Има данни, че преди години се е ангажирал и с партиите на Жорж Ганчев, а след това с Евролевицата на Александър Томов. Отритнат

 5. Лукавия
  #33

  Почти осъден за контрабанда на сухо десетки тонове сухо мляко от радиационна Украйна с акт и глоба за над 680 хил лв. Отстранен от "Победа" за далавери от Сава Чоролеев през 2007 г. Нарушител на правилата по декларациите подавани в Сметната палата през 2007 и 2008 г. Далавери с обществени поръчки, уредил собствения си бодогард турчин в далаверата с доставка на оборудване за детски площадки. Уредил се с вила на два ката и 3м ограда по времето на сделката с Корал на 5 км. от Лозенец, Царевско в с.Велика до бившия пионерски лагер. Запазил на 80% общинските служителите от контингента на червеният Йоан Костадинов. Изобщо сладур за райета.

 6. опозиция
  #32

  Близачите в общината много ги за истината,а тя малко по малко излиза . Браво Чобанов

 7. pd utre
  #31

  ЕЛАТЕ И ВИЖТЕ ! -за вилите !!м.Туричка черква !!пикат и таковат и всичко отива у водоема на Туричка черква . От там сите граждани и селяни на община Сандансдки пият вода !! 86 стотинки кубика с такова вътре ..

 8. Stefan
  #30

  Един от първите случаи на прикриване на корупция и корумпирани.Началото на края за герб. Като всяка една партия на "прехода" в България червясва от пари и замирисва :(

 9. аз
  #29

  толкова е очевидно, че най-проблемната част от правосъдната система е прокуратурата...

 10. George
  #28

  Курвенска история.Това показва,че ГЕРБ прибира и назначава на ръководни постове отпадъци от други партии - в конкретния случай от СДС,вто-ро, че СДС активист може да стане член на ЦИК като представител на БСП,трето,че прокуратурата и съдиите в Бургас са за уволнение.Интересно, гл.прокурор като е знаел това,как е дал разслед -ването на бургазлии.Май че е в сила поговорка-та "Гарван гарвану око не вади".

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.