Кметът на Царево: Няма законово основание за спиране на строителството край Арапя

Сн. btvnovinite

Няма законово основание за спиране на строителството в боровата горичка край къмпинг "Арапя". Това заяви кметът на Царево Георги Лапчев пред бТВ по повод възобновеното строителство на вилното селище.


Строежът беше спрян в началото на годината след проверка на строителния контрол. През последните дни обаче тече усилено строителство. Положени и готови са основите на някои от къщите.

Общо трябва да се построят 23 двуетажни и едноетажни къщи.

След възобновяването на строежа не е издадено ново разрешително, а е подновено старото. То е за изграждането на голям хотелски комплекс, а не за отделни къщи. Освен това община Царево няма общ устройствен план.

Проектът беше спрян, защото не беше спазен плана за обезопасяване на обекта, обясни кметът на Царево.

След като строителят изпълни задълженията си няма законово основание строителството да не продължи, каза Георги Лапчев.

По думите му фактът, че общината няма общ устройствен план не е пречка да бъдат издавани разрешителни за строеж. Според него именно липсата на устройствения план е голямата болка на общините.

Георги Лапчев не вижда незаконни действия относно строежа край "Арапя". Той посочи, че цялата информация е записана и представена в документи.

"Прекрасно е, че има гражданско общество и организации, които внимават и пазят природата, но е объркан начина, по който се предава информацията", каза Ляпчев.

Според него на официалните места за подаване на сигнали, като община Царево, не е постъпил нито един.

Кметът на Царево каза още, че няма незаконни действия и на подобен строеж край Синеморец.

Лапчев смята, че организациите, които спират общия устройствен план на Царево, са тези, които искат всъщност да го има.

"Винаги неправителствените организации са получавали протегната ръка и от правителство, и от общините. Не знам защо се получава тази конфронтация, която я няма. Аз искам да се разберем, но никой никога не идва", каза Лапчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България