Кметът на Царево се отказа от луксозното Ауди А6 куатро

Кметът на Царево Петко Арнаудов обяви изненадващо в понеделник, че се отказва от луксозното Ауди A6 куатро с двигател над 200 конски сили и предивдените за покупката 80 000 лева ще отидат за подготовката на новата учебна година.

"Публикациите в медиите ме накараха да преосмисля решението си. Прекратяваме действието на договора за закупуване на нов автомобил. Парите ще бъдат пренасочени за ремонтите в детските градини и за подготовка на първия учебен ден. На 15 септември всеки първокласник ще получи от общината подарък – ученическа раница и учебни пособия”, заяви кметът.

Само преди ден той съвсем не смяташе да се откаже от новия служебен автомобил.

"Но нека не стигаме до популисткото каране на стари коли само и само да впечатлим избирателите. В съвременния свят добрата кола е добро работно средство. При бюджет близо 20 млн. една общинска администрация може да си позволи приличен автомобил", заяви кметът на Царево в неделя.

По повод информацията, че за озеленяването на кметството на с. Варвара са похарчени 129 000 лева, Арнаудов заяви, че тази сума е за озеленяването на цялата община, а не само на Варвара. За Варвара били изразходвани 11 715 лв, за което Арнаудов прилага и фактура.

Изнесените от мен данни за договора на община Царево с фирма "Бургасцвет-90-Танев" ЕООД за доставка на растения за 129 000 лв без ДДС са от публичния регистър за обществени поръчки. В него всеки може да види, че в краткото описание на поръчката с номер 00079-2007-0008 е написано: "Допълнителни СМР по изграждане на сграда кметство в УПИ VІІІ, кв. 13 по ПУП на с. Варвара, Община Царево". Договорът е достъпен онлайн тук.

В случай, че общината или Агенцията за обществени поръчки са допуснали грешка във въвеждането на публичната информация за сключения договор, те трябва да я коригират, а не да поставят под съмнение моя професионализъм и обективността на наличната информация.

 Похвално е, че кметът Арнаудов е показал фактура за озеленяването на кметство Варвара, но е желателно да предостави също и договорът с фирма "Бургасцвет", за да има пълна яснота за количеството и предназначението на доставените растения, които се явяват също "Допълнителни СМР". Припомням, че съгласно ЗОП не може да се смесват в една поръчка "Строително монтажни работи" и "Доставка".

 Същата фирма "Бургасцвет-90-Танев" ЕООД печели и следващата общественапоръчка за озеленяване на община Царево на стойност 150 000 лева.

 Желателно е кметът Арнаудов да даде обяснение и за сключения договор с ГБС-Бургас за преустройство на лятното кино в музей. Този договор е настойност 566720.8 без ДДС и е сключен на 10.07.2009. В бюджета на община Царево за 2009 г. има заложени 200 000 лв. за този обект. На 17 август, седмица след сключването на договора с ГБС-Бургас, кметът Арнаудов представя на общинаритедокладна записка за необходимостта от сключване на заем за 3 милиона лева. Един от обектите, които кметът предлага да бъдат финансирани с този заем евъпросното лятно кино/музей, а посочената сума е 200 000 лева.

 Моето мнение е, че подобни несъответствия изискват по- задълбочена проверка на финансите на общината от компетентни органи като Сметната палата. Последният външен одит на община Царево е публикуван през август 2005 г. и съдържа информация за 112 нарушения по ЗОП, продажби на имоти на занижени цени и сключване на договори с фирми на свързани лица.

 Редно е също всички договори за обществени поръчки да бъдат публикувани на сайта на Агенцията за обществени поръчки, а не да се укриват в общините и държавните институции с мотив, че съдържат лични данни или да бъдат засекретявани по неясни критерии.

Напълно възможно е да се публикуват версии на договорите със заличени лични данни. Надявам се, че новият парламент ще направи нужните законодателни промени в ЗОП, за да застави институциите да публикуват цялата информация за харченето на средствата на данъкоплатците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?