Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кметът на Царево си приписа като лична заслуга нарушаването на закона

39 коментара
Кметът на Царево си приписа като лична заслуга нарушаването на закона
След като стана ясно, че прокуратурата е сезирана за скандалната сделка с общинска земя на къмпинг "Корал", кметът на Царево призна, че до момента не е потърсил неустойки от фирмата "Витатур Инвест".

В противоречиво комюнике, насочено персонално срещу общинския съветник Людмил Николов и публикувано на сайта на общината се посочва, че сделката за "Корал" е "добър пример за публично-частно партньорство". Но още в следващия параграф има закана към "добрия партньор", че ще му бъдат потърсени неустойки със съдебен иск.

До този момент инвеститорът е изплатил доброволно 165 000 лв., научаваме от прессъобщението. Не се казва колко общо има да взема Община Царево. От сключените договори може да се пресметне, че става въпрос за 4 млн. лв. неустойки до този момент.

Тази сума не е толкова голяма, като се има предвид, че "Витатур" е купила земята по 7 долара на квадрат или общо е платила около 1 млн. долара за 130 декара. Земята е препродадена за 50 млн евро. Дори след приспадане на неустойките от 4 млн. лв. печалбата от общинската земя за частниците, сред които е сегашният бургаски кмет Димитър Николов, остава внушителна.

Според комюникето Петко Арнаудов е вписал неустойки в договорите по "лично настояване" и това се изтъква като негова заслуга за защита на общинския интерес. Не става ясно обаче защо до този момент той не ги е потърсил.

Казусът с "личното настояване" е в противоречие на твърдението, че кметът е изпълнил решение на общинския съвет. При сравняване на текста на решението и на договорите се вижда, че общинарите са възложили на кмета да включи клауза за разваляне на договорите ако не се изпълнят инвестиционните намерения. Никъде не става дума за парични неустойки.

 Решение стр. 1

Решение стр. 2

Решение стр. 3

В сключените от кмета договори няма клауза за разтрогване на сделката. Така вместо да изпълни решението на местния парламент, Петко Арнаудов е импровизирал. Неустойките, които са вписани по негово "лично настояване", очевидно са много по - изгодни за частната фирма, отколкото връщането на земята при разваляне на договора.

 Договор стр. 1

Договор стр. 2

Договор стр. 3

Договор стр. 4

Още две решения на общинарите са пренебрегнати от кмета при актуването на сделката. Той не е спазил условието договорите да се сключат и собствеността да бъде прехвърлена след като бъде изплатена напълно цената за терените (решение N° 316). Не е спазил и решение N°317, в което общинският съвет възлага на кмета да сключи договорите след изтичане на едномесечния срок по чл.32 ал.2 от Закона за администрацията.

Решението на Общински съвет Царево е от 19.07.2002, а Петко Арнаудов сключва 7 договора за продажба на 5% от земята на 16.08.2002 г., тоест, преди края на едномесечния срок по чл. 32. ал 2. от ЗА.

Редакцията на Чл. 32. (2) от ЗА в сила през 2002 г. гласи следното:

Областният управител спира изпълнението на незаконосъобразни актове на общинските съвети и ги отнася пред съответния окръжен съд в едномесечен срок от тяхното получаване. Той може да отменя незаконосъобразни актове на кметовете на общините в едномесечен срок от узнаването или сезирането му.

Кметът няма как да се оправдае, че не е бил наясно със закона, защото изрично е уведомен за този срок от Районен съд Царево с писмо адресирано до него и до председателя на Общински съвет от 03.06.2002:

Писмо на РС Царево

Всички тези нарушения стигат и до българската административна Темида, която се произнася през 2003 г.

Въпреки ясния казус и очевидните нарушения кметът е прав в едно - импровизациите му с договорите, които нямат нищо общо с решенията на общинарите и погазването на буквата на закона са легитимирани с решения на ВАС.

Година след решенията, узаконяващи сделката за "Корал", върховните магистрати се сдобиват със земя в Лозенец на почти същата цена като продадените край "Корал" парцели: 14 лв. на кв.м. Сега там е построена почивна станция, в която шефът на ВАС Константин Пенчев, по неговите думи, нямало да почива след като напусне съдебната система. Това впрочем може и да не зависи от неговото желание да почива или не, тъй като свлачище заплашва да отнесе в морето магистратския хотел.

Прокуратурата също е благосклонна към Арнаудов и не вижда проблем в сделката и в нарушаването на решенията на общинския съвет извършени от кмета. Kакто се вижда от постановленията за отказ за образуване на предварително производство прокурор Тиха Стоянова от Бургаската окръжна прокуратура просто премълчава факта, че общинарите са поставили на кмета две ясни условия : да изчака плащането на пълната цена за терените (решение 316) и да спази закона като изчака мнението на областния управител (решение 317).

Според прокурорското постановление Арнаудов просто е "сключил 8 броя договори за продажба в изпълнение на решенията N° 316, 317/19.07.2002 и "не е нарушил, бездействал или превишил правата си."

Постановление 1

Постановление 2

Постановление 3

 Отказът от производство е потвърден и от апелативния прокурор Ангел Ангелов.

 Постановление АП 1

Постановление АП 2

И испанската държава инвестира в Царево

Прессъобщението на община Царево завършва с няколко добри думи за "испанската компания с държавно участие "Ибердрола", която също сътрудничи с общината и изгражда първо инфраструктурата. Пред завършване е ремонтът на помпената станция в с. Лозенец, изцяло финансиран от испанците." - хвали се Арнаудов и пожелава "като кмет подобен стратегически инвеститор на всички общини".

Както вече стана ясно от разследването на Mediapool, преди да вложи 600 000 лв. в помпената станция, "Ибердрола" щедро харчи парите на иберийските данъкоплатци, за да купи по 400 евро на квадрат 90 декара общински земи, станали собственост на "Витатур Инвест". Малка подробност е, че ако общината беше продала директно земите на тази цена, то тя щеше да удвои общинския си бюджет за последните 4 години.

"Времената се променят, сега никой не иска там да се строи хотелски комплекс" - твърди философски Арнаудов, за да оправдае отказа от инвестиции на "Витатур Инвест".

Наистина, "Панта рей", но във всички времена, който може да вземе нещо държавно за 7 финикийски единици и да го продаде за 400 го прави без да се замисли. Особено ако най-тежката санкция, която му е определена е евентуална неустойка от 20 до 50 единици, а чистата печалба е около 350 или петдесет пъти повече от инвестицията.

В случая с "Корал" обаче е налице и цинична политическа сделка между бивши и настоящи управляващи. Съдейки по липсата на реакция от прокуратурата и контролните институции до този момент, сделката не е приключила и политическият чадър над скандалната продажба е широко разпънат от Царево, та чак до Вирджинските острови, където е регистриран последният собственик на "Витатур Инвест" - "Сориеко груп интернешънал". Този, който ще трябва да плаща неустойките.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

39 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Oriana P(h)alachi
  #41

  е на самия бряг в Лозенец - с частен плаж. От 5-6 години вече

 2. Лукавия
  #40

  Синьо-червено-жълтата политическа мъгла роди герберастите, от които след 2006 г. е бургаският кмет контрабандист на сухо мляко от Украйна, Димитър Николов. На местните избори през 2007 г. го подкрепиха и СДС и ДСБ в Бургас, дори Иван Костов сам дойде да стори това.Крадците се подкрепят независимо от партиите им БСП,СДС, ДСБ, НДСВ, ГЕРБ-мутри и крадци, това е политическия елит на България.Питайте Димитър Николов, как със СПТУ по автотранспорт е учил в Москва. Защо не е служил войник, а е роден 1967г. т.е. от 1985г. до 1990г. никой не го е търсил, или баща му председател на ТКЗС го е покрил ????? Такива мъже и "патриоти" ни управляват... Срам за тях...срам и за нас.

 3. Йордан
  #39

  После тази испанска инвестиция изведнъж ще се окаже българска както много други.Да се забрани купуването от офшорки.

 4. гого
  #38

  що за глупав проект. по-добре турците да го направят, поне крайбрежната им ивица е голяма.

 5. Petko
  #37

  Kolko rubli vzehte?

 6. Карина
  #36

  неустойки, ама с уговорка, че няма да ги търсят или поне не в дължимия размер, както и печелене на обществени поръчки с ниски цени, но с договорки за анекси и липса на търсене на отговорност при неточно неизпълнение.

 7. Карина
  #35

  къв е този наплив тия дни от никове най-различни да ни пробутвате този проект

 8. Карина
  #34

  ами значи обжалващия не е бил достатъчно активен в съда, но си е измил ръцете с обжалването. Препрали са кметските действия през съда.

 9. Наблюдател
  #33

  То да беше само Корал - да го целуваш! Ами Оазис? Ами своеволията по Тарфата? Що нарко - пара се препра, пере и още ще се препира. Ами баровците, нацвъкали огромни вили около г-жа Живкова, та до брега и пиле не може да прехвръкне.

 10. Летовник
  #32

  Но много силно замириса.Раздавайте противогази.Нищо лично,Каринче!Бъди жива и здрава!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.