Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка

Хаосът в управлението на града продължава, нямало кой да приеме кметския отказ от властта

Поискаха моята оставка и днес аз я давам, заяви Йорданов. Сн. БГНЕС

Кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка. Това стана на извънредна пресконференция в 12 часа във варненската община.

Решението си той обяви още в кулоарите пред множество журналисти, камери и микрофони. Сградата беше пълна с жандармерия, а отвън стотици варненци, дошли да отдадат последна почит към самозапалилия се Пламен Горанов, очакваха вестта.

Оставката не е изненада. Обявяването ѝ обаче се отлагаше непрекъснато в последните дни, като Кирил Йорданов намираше претексти за това - "ако общинският съвет ми я иска", "ако се докаже, че имам вина за смъртта на Пламен Горанов".

Варненският депутат от ГЕРБ Павел Димитров:
В групата на ГЕРБ в парламента има представители на ТИМ

Депутатът на ГЕРБ от Варна и бивш областен координатор на партията в града Павел Димитров призна, че икономическата групировка ТИМ диктува всичко, което се случва във Варна. Той бе първото политическо лице от управляващата допреди дни партия, което публично признава това.

Признанието му бе във връзка с оставката на кмета на града Кирил Йорданов, който изкара три пълни мандата на кметското място и подаде оставка при четвъртия си мандат. Още

В същото време цялата местна власт - от общинския съвет до общинската администрация - изпадна в пълна парализа. Заместниците на Йорданов открито го бойкотираха, общинският съвет блокира работата си и започна да търси законови начини да се саморазпусне, политическите партии изпаднаха в хаотично търсене на "правилните решения". ГЕРБ побързаха да обърнат гръб на Йорданов, когато подкрепиха на последните местни избори като издигнат от тях кандидат, а лидерът и премиер в оставка Бойко Борисов не спираше да демонстрира близостта си с кмета всеки път, когато посещаваше Варна.

"Поискаха моята оставка и днес аз я давам", каза кметът в сряда, обявявайки оставката си.

"Тези, които я скандираха, очевидно не са мнозинството, и ги разграничавам от тези, които излязоха да гласуват", продължи Йорданов. "Тя ще е в ущърб на хилядите хора, които и преди дни ми дадоха доверието си", добави той, вероятно визирайки организирана от спортни и културни дейци във Варна "дискусия", на която деца от местен споретен клуб бяха сложени да носят плакати в негова защита.

"Твърде горещи са събитията, за да преценим трезво, да съдим правилно", каза още Йорданов. "Не аз хвърлих страната в бедствия и немотия и аз не мога да отговоря на въпросите на хората за банките и лихвите, за тока и горивата", посочи той и заключи, че всички сме жертви на сценарий, "жертва стана и Пламен".

"Тук пред мен е оставката ми, смятах да я връча сега, но не виждам на кого, затова ще я внеса в деловодството на Общинския съвет", продължи Йорданов. По закон оставката трябва да бъде депозирана в Общинската избирателна комисия (ОИК), която да я разгледа, да приеме и изпрати до Общинския съвет известие, че е приета. Късно следобед от ОИК съобщиха, че оставката на Йорданов е била депозирана.

Запитан вярно ли е, че през всичките години на управление е бил свързан с икономическата групировка ТИМ, Кирил Йорданов отговори, че няма нищо общо. "Трите големи сделки с ТИМ във Варна, за които се говори, не са се сключили с моето одобрение или с моята намеса", каза той и изброи, че земите по крайбрежието са дадени на групировката по време на управлението на правителството на Станишев. Сделката за галерията в центъра на града е станало по времето, когато той е бил в отпуск за изборите, а сделката за смесеното дружество за стадиона "Юрий Гагарин" е одобрена от общинския съвет и подписана от зам.-председателя Борислав Гуцанов, шеф на БСП във Варна.

Кирил Йорданов отхвърли всички, по думите му, инсинуации, че имал имоти и пари в чужбина. "Всичко било отразено в декларациите ми пред Сметната палата, а имотите му били основно по наследство.

Не е ясно кой ще замества кмета, докато бъде окончателно решен казусът с оттеглянето му, тъй като досегашните му заместници отказаха да изпълняват нарежданията му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?