Лиляна Павлова:

Кметът на Варна трябва пак да забрани строителството в Морската градина

Кметът на Варна трябва пак да забрани строителството в Морската градина

Варненският кмет Кирил Йорданов трябва да издаде пълна забрана на строителството в Морската градина и целия Приморски парк. Така строителният министър Лиляна Павлова коментира в сряда препоръките на Националния експертен съвет, огласени преди ден.

 

Преди по-малко от месец общинският съвет на Варна прие нов Общ устройствен план (ОУП) на града, в който бе записана пълна забрана за строителството в Морската градина. ОУП на Варна разшири и т. нар. историческо ядро на градината, което се разпростря почти до курорта "Св. Константин и Елена".

 

Впоследствие обаче стана ясно, че пълната забрана не важи за хората, които са си извадили напълно редовни строителни разрешения за терени в Морската градина и тях забраната не ги лови. Поради тази причина е необходимо кметът да наложи още една "пълна забрана" за строителство в приморския парк.

 

Каквито и забрани да бъде наложени, те няма да са в сила за Алея първа, тъй като тя от години е извадена от територията на Морската градина и вече има влязъл в сила нов устройствен план.

 

До препоръките на съвета се стигна след серия от масови протести на варненци, които неведнъж блокираха движението пред общината, като се стигна и до сблъсъци с полицията и арести. Демонстрациите в морския град започнаха след първите блокади на Орлов мост в София срещу приемането на Закона за горите в скандалния му вид, облагодетелстващ "Витоша ски".

 

"Това ще спре изпълнението на всички останали подробни устройствени планове, които в момента има одобрени за парка. Кметът трябва да издаде пълна строителна забрана за целия приморски парк. Паралелно с това има дребни корекции, като това да се съгласува с Министерството на културата, когато говорим за културното ядро, което ще се изгражда във Варна, както и един от пътищата от републиканската мрежа. Това са дребни корекции със седемдневен срок, за да ни ги представя", разясни Павлова.

 

По думите ѝ препоръките на експертния съвет са общо 9, сред които кметът Йорданов незабавно да възложи изготвянето на устройствен план за Морската градина, който да е за зелени площи, а не както в момента - за жилищна част.

 

Друга забележка е да бъдат уточнени вече застроените терени, върху които има жилища. Строителният министър добави, че няма как да се събарят вече построените жилищни сгради, тъй като те са напълно законни.

 

Същото е положението и с Алея първа, срещу чието застрояване също бяха организирани протести през последните години. По думите на Павлова тя е отделена от Моркста градина от 2002 г. насам и има издадени общо 17 разрешения за строеж. По тази причина темата изобщо не е била обсъждана от Националния експертен съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България