Кметът на Варна забрани пиенето по пейките

Кметът на Варна забрани пиенето по пейките

Варненският кмет Иван Портних е издал забрана за употреба на алкохол на открити публични места в морската столица и в курортните комплекси край града, съобщава местният сайт varnautre.bg.

Заповедта му е от петък с оглед зачестилите случаи на алкохолен туризъм и постъпили сигнали от международни застрахователни компании и туроператорски фирми. "Под открити публични места се имат предвид най-вече градинки, алеи и паркове", уточнява пред сайта зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов.

"Силно сме обезпокоени от това, че туристи масово пиянстват в курортните комплекси и притесняват останалите гости", коментира Иванов и допълни, че никак не са малко и инцидентите с препили туристи.

За съблюдаването на кметската заповед ще отговарят Общинска полиция и Областната дирекция на МВР, а нарушителите ще бъдат санкционирани по Общинската наредба за обществения ред.

Подобна забрана беше прокарана в Наредбата за обществения ред на София преди повече от пет години след настояването на тогавашния коалиционен партньор на ГЕРБ – ВМРО. Тази забрана се оказа напълно излишна, защото никой не желае да я спазва, а и никой не контролира спазването ѝ. При приемането ѝ имаше съмнение, че целта е да се вдигнат оборотите на заведенията в Борисовата градина.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?