Кметът на Варна забрани строежи на Златните пясъци след 1 май

Строителството в курорта Златни пясъци се забранява от 1 май. Това е решил Консултативният обществен съвети по туризъм към община Варна на заседанието си в сряда, съобщи след заседанието кметът на Варна Кирил Йорданов.

Заповедта ще е факт най-късно в четвъртък, допълни кметът.

Представители на фирмите, които строят в комплекса, до дни ще бъдат запознати с документа.

След 1 май тежкотоварни камиони и едрогабаритна строителна техника няма да бъдат допускани в курорта. Забранява се строителството на недовършените обекти, които задължително трябва да бъдат обезопасени.

Кметската заповед определя и 10-дневен срок от 1 май, в който трябва да бъдат извозени строителните отпадъци от територията на комплекса.

Междувременно министърът на културата и туризма Нина Чилова съобщи в столицата, че тя и зам.-министър Димитър Хаджиниколов започват от четвъртък срещи с областните управители и кметовете на черноморските общини преди началото на летния сезон, за да започне той нормално.

Министърът уточни, че в срещите ще участват и представители на частния бизнес и инвеститорите в курортните комплекси, както и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев.

Димитър Хаджиниколов припомни, че според решение на общинския съвет във Варна датата за приключване на строителните работи е 30 април, а за Бургас и Слънчев бряг - 12 май.

Строежите по черноморските курорти в разгара на сезона са най-сериозният недостатък на туристическата ни индустрия, посочват всички чужди туроператори. Всяка година се правят  десетки рекламации от чужди летовници, които се оплакват от непрестанния шум на тежки машини и строителната мръсотия. 

Споделяне

Още от Бизнес