Кметът на Велико Търново беше преизбран за шеф на сдружението на общините

Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ) беше избран за втори мандат като председател на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Организацията обединява всички 265 местни власти в страната.

Заместници на Панов през мандата 2019 - 2023 г. ще са кметът на Троян Донка Михайлова, Иво Димов – кмет на община Димитровград и Хасан Азис – кмет на община Кърджали.)

Петчленният Контролен съвет на НСОРБ ще работи под председателството на кмета на община Разград Денчо Бояджиев.

Общото събрание на НСОРБ започна във вторник. На него Панов открои като болезнена темата за пътищата, които свързват отделни части от една от община, но влизат в републиканската мрежа и това изисква за тях да се плащат винетки и тол такси. "В най-кратки срокове предстоят поредица от срещи, които ние и екипът на НСОРБ вече започнахме, за да бъдат изяснени всички законови възможности за намиране на най-благоприятното и справедливо решение в управлението на пътищата. Както държавата, така и ние имаме своите аргументи и те трябва да бъдат изложени ясно и мотивирано въпреки създаденото напрежение", коментира кметът на Велико Търново.

Специално внимание в отчета за дейността на НСОРБ за изминалата година зае и проблемът с обществените превози. Общините продължават да настояват за определянето на общи правила за субсидирания обществен превоз на пътници от обезлюдените населени места в общините. През изминалата седмица НСОРБ стартира и съвместни действия с Камарата на автобусните превозвачи за "адекватни промени в нормативната уредба, които ще създадат повече гъвкавост както за общините, така и за транспортните фирми". "Това е още една посока, в която предстои новото ръководство да постигне трайни решения, защото липсата на транспорт рефлектира пряко върху правата на гражданите, ограничавайки достъпа им до работа, до образование и култура, до здравни и социални услуги", каза Панов.

Той коментира и проблемите с липсата на вода в различни общини от страната. Най-драстичен е примерът с Перник, където от месеци 97 000 души са на воден режим. "Парадоксално е в страна, която се рекламира със своето богатство на минерални извори, хора да живеят на воден режим. Искрено съчувствам на колегите, чиито граждани са изправени пред това изпитание. Тези кметове поеха незаслужено вината за състоянието на водния сектор в своите общини, без да имат реални правомощия да влияят на вземаните решения", коментира Панов.

Според него водната криза е "симптом за патологични проблеми в сектора по управление на водите". "Ако за нещо намирам вина у нас, кметовете, то е в недостатъчната ни критичност и взискателност към съответните дружества, асоциации, сдружения, институции и личности, които са отговорни по закон за липсата на инвестиции във водоснабдителната система, за безконтролните включвания и присъединявания на знайни и незнайни потребители, за честите и некачествени ремонти, от които, освен утайката, остават и разкопани прясно асфалтираните ни улици. За всичко това ние по места знаем. И мълчим. Но когато става дума за живота и здравето на хората, мълчанието е съучастие", каза кметът на Велико Търново.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?