Кметът на Враца иска от Симеон помощ за спасяването на Химко

В писмо до министър-председателя Симеон Сакскобургготски, вицепремиера Лидия Шулева и финансовия министър Милен Велчев, кметът на Враца Войслав Бубев настоява да бъдат разгледани и оценени актуалните възможности за спасяване на торовия завод "Химко", съобщава БТА.

В документа се съдържа обобщена оценка за състоянието на завода от приватизацията му през 1999 г. досега, факти за неизпълнение на приватизационния договор и злоупотреби от страна на новите собственици, за прекратеното производство и освободените над 1000 работници и специалисти, за драстичното увеличаване на задълженията към кредиторите - основно към държавата, съдебните дела за обявяване на дружеството в несъстоятелност.

Войслав Бубев настоява да бъде отменен насроченият от Агенцията за държавни вземания за 26 април търг за продажба на материални активи на дружеството за близо 4,5 млн.лв.

Към документа ръководството на общината прилага експертно мнение за възможностите да бъде спасен торовия завод и настоятелно искане за среща с най-отговорните държавни ръководители.

От Агенцията за държавни вземания коментираха, че досега търгове са били отменяни само по технически причини. Във ведомството е получено копие от писмото на кмета на Враца.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?