Кметът: Президентът да каже кои са популистите или да ни се извини

Кметът: Президентът да каже кои са популистите или да ни се извини

Публикуваме част от разговора в сутрешния блок на Нова телевизия с водещ Георги Коритаров и гости Бойко Борисов и Волен Сидеров. 

Б. Борисов: ...И аз много искам в някоя реч на президента да чуя имена, партии, хора, защото така, както говори той, хората трябва да се замислят много. Един си представя един човек, ето, вчера казва “популистки лидери”. Нека да им каже имената, за да можем ние да отговорим, ако сме ние, ако визира нас. Ако не, да им каже имената, защото по-голям популист от Станишев няма, от царя, от Доган.
Водещ: То, популизъм ли е...
Б. Борисов: Ако той обаче иска да го прехвърли, нали, защото в един вестник, който го обслужва, пише: “През това време всички се обърнали и погледнали Борисов”. Протоколът ме беше сложил зад един стълб за улично осветление, с Борис Велчев, с главния прокурор. Не се виждах отникъде, за да ме погледнат.
В. Сидеров: Може би Борис Велчев са погледнали. Не знам.
Б. Борисов: Не знам кой са погледнали.
В. Сидеров: Ако сте били заедно...
Б. Борисов: Да, но в същото време...
Водещ: Екшън-планът ще доведе ли до резултат? Това, което Овчаров предлага там, за фирма, консултантска, посредник (за повторно отваряне на ІІІ и ІV реактор на АЕЦ”Козлодуй”-б.р.).
Б. Борисов: Какъв по-добър екшън-план, да ме извинят слушателите и зрителите за думите, които използвам, от това, българският президент, премиер, опозиционни, действащи лидери, кметове, всеки по своята писта и да отворим ІІІ и ІV блок.
Водещ: Какво точно неприлично казахте, че се извинихте?
Б. Борисов: Екшън.
Водещ: Ама, Вие като чуете екшън, какво си представяте?
Б. Борисов: Защото съм свикнал да ги слушам “Спасиба”, да викат, “таварищ” и изведнъж почват екшън. Просто те се преметкат през 5-10 години от...борци срещу южния фланг на НАТО стават...защитници.
В. Сидеров: Най-важното е да изчакаме края на екшъна. В екшъните добрите побеждават, нали, винаги. Така че трябва да видим как ще завърши работата.
....
Б. Борисов: Значи, отново се връщам към вчерашната реч на президента. Той каза, като първа задача формулира антикорупционната политика и...
Водещ: Да преборим корупцията и популизма.
Б. Борисов: Така. Популизмът, предполагам визира нас двамата (с Волен Сидеров –б.р.), защото говореше за лидери, като не им казва името и всички се обърнали към нас, значи предполагам, че визира нас. Ще се радвам много, ако ни се извини или поне каже за кого има предвид, защото аз не обичам да ме закачат публично на тема, когато не съм обещал нищо или нямам нещо, което да не съм си изпълнил, когато съм го казал. Освен това, корупцията е властта, тя е изцяло червена в България. Нека да им каже имената. До него бяха и Станишев, и Пирински, Йордан Цонев. И да каже: “Вие, господа, носите корупцията в себе си”. Тогава аз ще му сваля шапка и ще кажа: “Браво, г-н президент”. Това е институцията.
Водещ: Ето, Петър Стоянов през 1999 г. каза: “Корупцията е повсеместна. Иване, кажи си!”.
Б. Борисов: Чакай. Това също не е вярно. Каза го. Какво значи “Иване, кажи си”? Трябваше да му каже, когато беше на власт, не, когато тръгна да става кандидат-президент да вади оперативни разработки. Трябваше да каже “Иване, ето тук са ти грешките. Тук, този, този, този, махай”...
Водещ: Задава ли се същият капан пред сегашните управляващи, тъй като те говорят не по-малко абстрактно за корупцията, както се говореше и по времето на СДС?
В. Сидеров: Злоупотреба с власт – това беше точният израз на г-н Първанов. Може да злоупотреби с власт този, който я има. Най-много я имат тези, които управляват тройната коалиция – триадата. Така че злоупотребата с власт, може да бъде отправено такова обвинение, или такова макар и много мъгляво само към управляващата коалиция. Тук виждаме нещо, което обикновено става, когато един президент има втори мандат. Той се опитва да се еманципира. Той се опитва да изглежда вече, че не е свързан с тези, които поставя на власт, но смятам, че хората в България не са толкова късопаметни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?