Кметът Янков убит с “Макаров”

Кметът на Елин Пелин инж. Янко Янков е убит с деветмилиметров пистолет “Макаров”, сочи балистичната експертиза, имаща за цел да установи вида на използването при разстрела оръжие. Това съобщи пред Mediapool окръжният прокурор на София Албена Вутова.

Все още не е направен следствен експеримент, който да помогне за изясняването на обстоятелствата около убийството, тъй като се предприемали мерки за обезопасяването му, обясни прокурор Вутова. Няма и намерени очевидци на инцидента. Разпитани са над 20 лица от близкото обкръжение на кмета – роднини, общински съветници. Обвинителката обаче отказа да уточни дали сред тях са председателят на Общинския съвет на града Цветан Трайков и Любен Андреев, кмет на с. Габра, които бяха първите официални лица, публично заявили, че Янко Янков е заплашван.  Първоначалната информация на полиция и прокуратура бе, че срещу кмета не са отправяни заплахи.

Разследващите продължават да работят по шест версии за ликвидирането на Янков. До момента обаче липсва водещ мотив. 

В понеделник зам. – главният прокурор Камен Ситнилски съобщи, че в сряда ще се проведе съвещание с ангажираните органи по случая с убийството на Янков.  Той се надява, че хора, участвали в огледа на място и събирането на доказателствата, могат да  забележат нещо повече, което е пропуснато до момента. 

58-годишният кмет бе разстрелян със седем куршума преди седмица,  във вторник, между 19.00 и 20.00 ч. в двора на къщата си в с. Мусачево.  От  МВР побързаха да определят убийството като битово, преди заключенията на експертите, разпита на свидетели и без да вземат предвид огромните икономически интереси в района на Елин Пелин.  Почти два дни след инцидента от прокуратурата обявиха, че версиите, по които започват работа са шест.

По инициатива на кметове от цяла България и от различни политически сили, от малки и големи общини, във вторник в София ще се проведе шествие на кметове и председатели на общински съвети под надслов ”Обществото срещу насилието” във връзка с бруталното убийство на Янков, съобщиха от Националното сдружение на общините.

Споделяне

Още от България