Кметицата на "Младост" показно арестувана, според екипа й е жертва на сценарий

Десислава Иванчева стоя заключена с часове в центъра на София след акция на КПКОНПИ

Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която изненадващо бе избрана на поста през 2016 г., благодарение на кампанията ѝ срещу застрояването на зелени площи, бе задържана при зрелищна акция на маскирани служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобити имоти (КПКОНПИ) във вторник. Според неофициална информация става дума за подкуп от 70 хил. евро. Разследващите твърдят, че това е била първа вноска от общо 250 хил. евро. Арестуван е и трети човек, който е бил в ролята на посредник. До момента обаче официална информация няма, такава е обещана в сряда.

Екипът на Иванчева реагира с остра позиция във Фейсбук, в която твърди, че тя е станала жертва на сценарий, дело на "шайка престъпници" от политическото статукво и инвеститори, чиито интереси са били засегнати от дейността ѝ в общината.

За ареста ѝ пръв съобщи бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който своевременно публикува във Фейсбук снимки, на които Иванчева се виждаше как стои с белезници на гърба в района на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко". Публикациите му бяха придружени с уточнение, че станал очевидец на акцията, докато бил на работа в Спортната палата.

Какво точно работи политологът, телевизионен водещ и бивш разобличител на "шайката" ГЕРБ в сградата на БСФС, обаче така и не стана ясно. Освен Тодоров, за ареста на Иванчева неофициално съобщаваха на медиите и други членове на управляващата партия.

Зрелищната акция стана ден преди предварително планираната пресконференция на Иванчева на тема "Зелените площи в София пред застрояване", в която тя трябваше да участва заедно със заместничката ѝ Биляна Петрова, също задържана във вторник, адвокат Свилен Овчаров, арх. Павел Попов, съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов и Владимир Икономов от сдружение "Зелен Младост".

Разследващите оставиха Иванчева на улицата часове наред

Неизвестно защо арестуваната кметица бе държана пред сградата на Спортната палата часове наред, през които медиите имаха неограничена възможност да я снимат. През цялото това време движението по основната пътна артерия в София също бе силно затруднено. Засега обаче нито прокуратурата, нито антикорупционната комисия, нито МВР съобщават подробности за причините за задържането на районния кмет, нито пък защо е необходимо тя да стои заключена на кръстовището от обяд до вечерта.

По неофициална информация, разпространена контролирано до някои медии, тя е заловена с подкуп, предназначен за издаване на строително разрешително. Според близката до депутата от ДПС Делян Пеевски телевизия "Канал 3", предаваща на живо ареста, Иванчева била хваната със 70 000 евро, които били първа вноска от общо 250 000 евро, поискани от задържаната. Тази информация обаче няма официално потвърждение от властите.

Очаква се ръководителите на спецпрокуратурата и КПКОНПИ Иван Гешев и Пламен Георгиев да дадат брифинг по случая в сряда, като засега не е ясно дали дотогава разследващите все пак възнамеряват да разпространят някаква макар и кратка официална информация. Говорителят на район "Младост" Петър Кърджилов потвърди за ареста на Иванчева, уточнявайки, че заедно с нея е била заключена и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Междувременно от екипа на Иванчева, поддържащ профила ѝ във Фейсбук, публикуваха позиция по случая, в която категорично отхвърлиха възможността тя да е приела подкуп. Напротив – според администратора на страницата ѝ тя е станала жертва на сценарий.

"Как мислите? Не ви ли прилича на класически филмов сценарий за компрометиране на честен политик, който има куража и доблестта да се бори заедно с екипа си срещу всички "кротки и корумпирани управляващи"? Ето днес още веднъж разбираме, че честните и почтени хора нямат място в управляващата ни шайка, наричащи себе си политици! Ако не си част от нея, ти намират бързо и лесно "цаката" – донос, куфарче в багажника и публичен арест", се казва в позицията, качена от името на Иванчева.

"Искаме категорично да заявим от името на ръководството на район "Младост", по повод днешния показен арест на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева, че това е добре скалъпен поръчков сценарий, поради многото интереси на крупни инвеститори и олигарси, които не можаха да осъществят целите си. Ето така в държавата ни се решават проблемите с неудобните и честни хора, които защитават гражданите и се оборят с неправдите и законите, които обслужват шайка престъпници. Както е известно, Иванчева спря десетки строежи в "Младост" и спря плановете на инвеститори за милиони", допълват от екипа на кметицата.

Те задават и въпрос – дали е случайно, че акцията е осъществена "на ключово кръстовище в центъра на София, точно един ден преди насрочена пресконференция за обявяване на битката с нелепия параграф 28 от новия ЗУЗСО, който позволява да се отнема статута на конкретни имоти като "озеленени площи за широко обществено ползване" и да се преотреждат за други дейности, които впоследствие да бъдат застрояване със жилищни или офисни сгради, при заобикаляне на закона"?

"Кметицата на "Младост", която е протеже на Г. Кадиев, е хваната с подкуп преди минути", написа първоизточникът Антон Тодоров на стената си във Фейсбук. Георги Кадиев отдавна се разграничи от Иванчева, която първоначално бе подкрепена преди частичните местни избори през 2016 г. от партията му "Нормална държава".

"Десислава Иванчева никога не е била мое "протеже". Издигнаха я протестиращите от Младост, без каквато и да е намеса от наша страна. 100% от концепция, логистика, финасиране и поне 80% от изпълнение на кампанията бяха от "Нормална държава". Направихме го с вярата, че помагаме на гражданското общество. Разграничихме се месеци след това. Иванчева никога не достигна нивото на управленец", коментира ареста ѝ Кадиев във Фейсбук.

По думите му подкрепата за Иванчева е била "огромно лично разочарование и огромен урок". "Жалко. Можеше да е символ на нов начин на правене на политика. Вместо това избра парите и опошли всичко. И въпреки това, продължавам да вярвам, че сме на правилния път. Ангажирани, активни граждани, подпомагани от политици с кауза. Винаги ще има грешки и провали. Но пътят е този. Не се отказваме", допълва бившият депутат от БСП.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък коментира, че знае за случая от медиите. Тя припомни, че в централната общинска администрация са получавани само оплаквания от инвеститори за забавени преписки от районната администрация, но е и други сигнали. Фандъкова коментира още, че районните кметове са избрани мажоритарно и тя не е техен шеф. "Шефове са им хората, които са ги избрали. Не деля кметовете нито по партиен, нито по друг признак", обобщи кметът на София.

Десислава Иванчева се изживяваше като антисистемен играч на политическата сцена, като открито се противопоставяше на скандални решения на държавната и общинска администрация и се бореше срещу застрояването на зелените площи в квартала. Тя сигнализира държавните органи за редица съмнителни рестутиции на зелени площи в "Младост", по които прокуратурата мълчи към момента.

За последно Иванчева остро критикува промените за Закона за устройство и застрояване на Столичната община и призова президента Румен Радев да наложи вето на закона. На страницата си във Фейсбук Иванчева е публикувала отчета си за работата през март 2018 г. В него е посочено, че битката, водена от кмета на "Младост", заедно с граждани и неправителствени организации с параграф 28 от Закона за устройството и застрояването на Столичната община продължава. Според районния кмет този параграф отваря възможност за застрояване на зелените площи в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?