Кметицата на Моленбек получила списък със заподозрените терористи месец преди атаките в Париж

Кметицата на Моленбек получила списък със заподозрените терористи месец преди атаките в Париж

Един месец преди атентатите в Париж, кметът на брюкселския район Моленбек Франсоас е получила списък с 80 заподозрени джихадисти, жители на квартала.

Американският в. "Ню Йорк таймс" съобщи в сряда, че в списъка са били имената и на двамата братя Брахим и Салах Абдеслам, които са участвали в терористичните удари във френската столица на 13 ноември, както и Абделхамид Абауд, за който се смята, че е "мозъкът" на атаките.

Той е бил жителят на Моленбек, който е заминал за Сирия през 2014 г. да се присъедини към "Ислямска държава".

Франсоас Скепманс завява пред "Ню Йорк таймс": "Какво се очакваше да направя с тях? Не е моя работа да следя възможни терористи". Това е "отговорност на федералната полиция", казва тя.

Двамата братя са живеели много близо до работното място на Франсоас Скепманс – апартаментът им е бил на 100 метра от кметството и се е виждал от кабинета ѝ.

Третият брат – Мохамед Абдеслам е работил в кметската администрация на Скепманс.

"Ню Йорк таймс" съобщава, че на кмета на източния белгийски град Вервие Мюриел Таргнион също е бил даден подобен списък с 34 жители, които властите подозират в джихадизъм. Но това е било всичко, съдържащо се в списъка. "Всичко, което ми бе дадено, е бройка – никакви имена, никакви адреси. Нищо", казва тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?