Кметицата на Стокхолм в битка с климатичните промени

Карин Вангорд

Кметицата на Стокхолм Карин Вангорд кара електрически велосипед до работа всяка сутрин, освен когато вали обилно сняг. Освен това носи дрехи втора употреба - модна тенденция в Стокхолм, казва тя, и яде по-малко месо от обичайното.

Всичко това е част от усилията ѝ да осъществи амбициозна цел, която е определила за своя град - прекратяване на използването на въглища, петрол и други изкопаеми горива до 2040 година.

Ролята на лидера наистина е важна, когато искаш нещата да се случват, казва 41-годишната жена, която управлява шведската столица от 2014 година. Винаги може да намерите политици, които произнасят хубави речи, но когато става дума за действия, трябва да има някой който да бъде лидер, отбелязва тя.

По света все повече градове са в първите редици на борбата за намаляване на климатичните промени. Някои, като Стокхолм, са си поставили амбициозни цели за намаляване на емисиите вредни газове, а други работят по мерки за опазване на климата въпреки обратите в политиката на национално равнище, както е при управлението на президента Доналд Тръмп в САЩ.

Все повече от градовете начело в борбата с изменението на климата - Париж, Вашингтон, Сидни, Кейп Таун - са ръководени от жени.

За две години броят на жените, управляващи големи градове, които са в челните редици за запазване на климата, се е повишил от четири до 16, според мрежата C40 Cities, обединяваща над 80 града, ангажирани в борбата срещу измененията на климата. Мрежата организира конференция за жените лидери този месец в Ню Йорк.

Мъжете също са страхотни по теми като климатичните промени, казва Вангорд в телефонно интервю за Thomson Reuters Foundation.

Повечето жени обаче "имаме грижа за нашите деца и ние наистина се стремим напред," казва кметицата, която има дъщеря на 7 години и син на 3 години.

По-малко коли, по-високи стандарти

В Стокхолм мерките за ограничаване на изменението на климата се виждат почти навсякъде. Таксата за влизане с автомобил в центъра на града, въведена преди 10 години, намали трафика, а градът експериментира със затварянето на някои уличи за автомобилно движение за известен период през лятото, оставяйки ги на разположение само на пешеходците.

Градът обяви миналия месец, че ще затвори най-старата си топлоцентрала на въглища до 2022 година. "Това наистина е доста скоро за този тип бизнес," казва Вангорд. Плановете са централата да бъде заменена от централа, използваща биогаз от отпадъци на домакинствата.
Стокхолм почти е подписал договор с голяма компания, която ще построи завод там и ще продава на града отделяната при производството топлина. Тя може да бъде пусната по мрежа от тръби, за да осигурява отоплението на домакинства и компании като част от централизираното отопление на града, казва кметицата.

Разпоредбите на града за енергийна ефективност и други мерки, свързани с опазването на околната среда в новите жилищни сгради, са по-строги от където и да било другаде в Швеция, което дразни някои строители.

Големите компании ни казват, че ще ни бъде по-лесно, ако имаме еднакви разпоредби навсякъде в Швеция. Аз просто им казвам, че мога да гарантирам, че нашите по-високи стандарти ще важат в цяла Швеция и те млъкват, коментира Вангорд.

"Засега гражданите наистина са на наша страна," казва тя, макар някои шофьори да се оплакват от затворените улици през лятото. Всички наши граждани наистина съзнават, че трябва да се действа смело, за да изпълним целите си, казва тя.

Когато става дума да определянето на амбициозна политика, "трябва да вземеш смели решения и да приемеш споровете и по-късно нещата ще се поуспокоят, допълва тя.

Съюзници от кралското семейство

Кметицата, която започва да се интересува от мерки за борба срещу промените на климата, след като прочита изявленията на бившия американски вицепрезидент Ал Гор и икономиста Джефри Сакс, наред с другите, започва да работи по мерките в областта на опазването на околната среда в Стокхолм, докато е градски съветник. "Сега мога да направя още повече," изтъква тя.

Тя получава помощ от неочаквани съюзници, включително от шведското кралско семейство. На церемонията по връчването на Нобеловите награди в Стокхолм през декември кралица Силвия и престолонаследничката принцеса Виктория специално носеха рокли от рециклирани материали.

Когато става дума за хора като тях, които могат да си купят наистина изключително скъпи рокли, а избират рециклиран материал, това създава модна тенденция и всеки иска да направи същото, казва Вангорд.

Обещанията на президента Тръмп да се откаже от мерките срещу климатичните изменения в САЩ са много притеснителни, защото когато американският държавен глава заяви, че това не е важно, това създава определено впечатление, казва тя.

По света обаче градовете - включително много в САЩ - взимат смели решения всеки ден да се борят с промените в климата, допълва тя.

"И когато вече си го направил веднъж е по-лесно втория път, третия и четвъртия," допълва кметицата.

Следваща точка в плана на Вангорд са пътуванията. Тя иска да насърчи жителите на Стокхолм да намалят вредните емисии, когато са на почивка и моли посетителите на Стокхолм да дадат също своя принос.

Тя е обнадеждена, че шведското национално правителство сега е определило срок за пълен отказ от изкопаемите горива до 2045 година, отбелязвайки, че Стокхолм "не държи интелектуалните права" върху добрите идеи.

Става дума за нашата планета, казва тя. Ако не направим нещо, ако продължим като вчера, за нашите наследници ще бъде наистина трудно да оцелеят. Този е смисълът на всичко това, коментира кметицата.

По БТА

Споделяне

Още от Европа