Кметове и премиер обсъдиха европарите и децентрализацията

Загубата на европейски средства, децентрализацията, намаляване на административната тежест върху бизнеса и повече пари за капиталови разходи. Това са били основните теми по време на срещата между премиера Пламен Орешарски и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) във вторник.

“Правителството даде ясен знак, че вече има по-различно отношение към местната власт, в качеството ѝ на важен стратегически партньор за реализирането на секторните политики. Ние намерихме принципното разбиране и съгласие по най-важните теми, които ни вълнуват”, каза Тодор Попов, председател на управителния съвет на НСОРБ и кмет на Пазарджик.

За местната власт най-важният въпрос е успешното приключване на този планов период и свеждане до минимум на риска от загуба на европейски средства. Според вицепремиера за еврофондовете Зинаида Златанова се очертава загуба от около 230-270 млн. евро, докато от Брюксел твърдят че става въпрос за над 500 млн. евро.

Премиерът Пламен Орешарски обеща централната власт да съдейства на общините да усвоят европейските пари. Премиерът заяви още, че е помолил кметовете да бъдат по-активни при договарянето на партньорството за следващия програмен период 2014-2020 с Европейската комисия. “В следващите няколко месеца трябва да подготвим приоритетите, да финализираме споразумението, за да отидем на разговори с Европейската комисия с една силна и единна българска позиция”, каза Пламен Орешарски.

“Удовлетворен съм, че всички кметове подкрепиха моя призив да работим заедно за намаляване на административните тежести върху бизнеса”, каза още Орешарски. Според него важно е централната и местната власт да работят съвместно за подобряването на условията за правене на бизнес.

Забравената децентрализация

Възстановяване на реалните функции на т.нар. съвет за децентрализация са се разбрали още премиерът и кметовете.

“България е може би най-централизираната страна в Европейския съюз, от гледна точка на разпределението между централни и местни отговорности от една страна, но което ми се струва по-важно – и на съсредоточаването и управлението на ресурси в публичния сектор между централни и местни власти”, каза Орешарски.

Отпушването и стартирането на прословутия съвет за децентрализация, който от над 7-8 години е на практика без съдържание, е изключително важно, каза Тодор Попов от името на кметовете.

Кметовете на заседанията на правителството

През есента ще бъде подписано споразумението за партньорство между кабинета и местната власт. То предвижда на всяко едно заседание на управителния съвет на НСОРБ, което е веднъж месечно, да присъства ресорен министър, а на заседанията на Министерски съвет пък да има кметове, когато се разглеждат важни въпроси за техните общини, каза Тодор Попов.

“Много е важно не само централната власт, но и местната, да работим съвместно, за да направим по-добри условията за правене на бизнес”, каза Орешарски.

Той допълни, че кметовете ще дадат предложения за подобрение на Закона за обществените поръчки, така че максимален брой фирми да бъдат уверени, че могат да кандидатстват и да печелят търгове.

Повече пари за общините

Най-накрая премиер и кметовете са обсъдили въпроса за повече пари за капиталови разходи и разпределението на изравнителната субсидия в новия бюджет 2014 г. Орешарски обаче не е поел ангажимент към искането им.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?