Кметове искат министерство

Националното сдружение на общините настоява да се създаде министерство или агенция за координация между изпълнителната и местната власт. Това стана ясно след среща на кметове с министър-председателя и четирима министри.

Работна група ще направи програма за работата на новия орган, който ще бъде създаден с постановление на правителството, обясни Николина Хаджигеоргиева, кмет на Ямбол. В повечето страни имало такъв орган, който да осъществява връзката между изпълнителната и местната власт.

Финансовият министър Милен Велчев е гарантирал, че след края на първото полугодие, когато се отчетат финансовите резултати на общините, ще им бъдат отпуснати 130 млн.лв., с които да бъдат осигурени държавно делегираните дейности на общините.

Сдружението е представило на МС 10 свои предложения, които предстои да се обсъдят. Сред тях е участието им в проекти по предприсъединителните програми на ЕС, съгласуване с кметовете на актовете на МС, които ги засягат. Представители на местната власт настояват да участват и на заседания на кабинета, когато се обсъждат теми, които се отнасят до тяхната работа.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?