Кметове искат от Петканов да възстанови домоуправителите

Да се възстановят домоуправителите в жилищните кооперации и блокове, както и домовите книги, поискаха кметове и представители на местната власт на среща с ръководството на МВР. Това каза след края на работната среща "Единодействие за сигурност" кметът на Пловдив Иван Чомаков. Министърът на вътрешните работи Георги Петканов каза пред журналисти, че подкрепя инициативата и се ангажира да я доведе докрай.

На срещата днес са били обсъдени възможностите за по-ефективно взаимодействие между МВР и органите на местната власт. Една от възможностите е да има заместник-кметове по обществен ред и сигурност, които да са връзката между местната власт и структурите на полицията, посочи министър Петканов. Кметът на Пазарджик Иван Евстатиев е предложил местната власт да има възможност да предлага на вътрешния министър идеи за законодателни промени, които той от своя страна да предлага за обсъждане в МС.

Министър Петканов съобщи още, че днес или утре ще изпрати за съгласуване с кметовете предложения за промени на нормативната уредба за организирането на митинги и шествия. Петканов изрази мнение, че митинги и шествия не могат да се правят с тирове и бензиновози, а както е предвидено в закона - чрез лозунги и плакати. Кметът на Бургас Йоан Костадинов подчерта необходимостта от финансова независимост на местната власт, за да бъде по-ефективно сътрудничеството с местните структури на МВР.

Иван Чомаков е настоял да бъде ускорено приемането на Закона за охранителната дейност, да се подобри контролът върху службите на КАТ и информационният масив от данни на пътната полиция за регистрация на МПС да бъде предоставен на общинските служби. Министър Петканов съобщи, че подобна на днешната среща, но с участието на кметове от всички областни градове ще бъде организирана през април или май следващата година в Бургас или Велико Търново.

Днес ръководството на МВР се срещна с представители на местната власт на София, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Перник и Русе .

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?